Митничари спипаха 1 тон домашна ракия в нета

 Митничари спипаха 1 тон  домашна ракия в нета | StandartNews.com

Стоката била складирана в мазе в пазарджишкото село Акинджиево

Eдин тон нелегална ракия, предлагана за продажба в интернет, задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група. До незаконния алкохол те стигнали по обява за продажба на домашна ракия, публикувана в популярен сайт.

Митничарите си уговорили среща с подателя на обявата за закупуване на предлаганата ракия. Продавачът дошъл на срещата с пикап, а митничарите го изненадали с проверка. Установили, че в превозното средство има 43 пластмасови туби, всяка съдържаща по 10 литра без бандерол. При последвалата проверка в дома на шофьора на автомобила в пазарджишкото село Акинджиево са открити складирани в мазето на къщата други общо 570 литра домашно произведена ракия без документи за платен акциз.

Именно за да бъдат ограничени в производството и търговията подобни нелегални производители, от началото на годината в сила влезнаха нови правила: вдигна се почти двойно акцизната ставка за казани с обеми над 500 литра и се въведе график за варене - от юли до декември.

От тези мерки се очакват няколко неща - да има засилен контрол,

да има яснота кой и колко вари

и най-вече - от какви суровини, предвид, че в периодите от януари до юли няма плодове, които да са годни за изваряване. Има обаче развалени мармалади, вкиснали компоти, стари загнили плодове и какво ли още не, което реално влиза в производството на "домашната" менте ракия. Въпреки че проблем има и той е очевиден, редица политически представители се опитват да прокарат връщане на старите правила, които допуснаха да се произвежда свободно и продава безнаказано ракия в промишлени количества.

По последни данни над 9000 са казаните, които произвеждат незаконно минимум 50 милиона литра "домашна" ракия и я търгуват на черния пазар у нас. България е единствената държава от ЕС, в която има облекчен режим като намален акциз за производство на домашна ракия. Всички, които произвеждат алкохол, независимо за какви цели и с какви обеми, подлежат на едни и същи закони и данъчни условия. Реалността у нас е, че законодателят допуска всеки да може да прави домашна ракия за себе си. Забранено е обаче такава ракия да се появява на пазара и да съществува потенциална възможност тя да стигне до неограничен кръг лица, което реално се случва по пазарите, край пътя и дори в интернет. Освен че лицата, които са я произвели, нямат съответните знания, образование, технически умения, подобна ракия е напълно нелегална и произведена без контрол и при съмнителни условия.
Доказано е, че домашната ракия, която залива пазарите ни,

съдържа двойно по-високи стойности на отровни алкохоли

естери на мастни киселини и алдехиди от най-евтината и долнопробна заводска ракия. Случаят, който разбуни най-накрая духовете на тема домашна ракия, за съжаление почерни коледните празници на цяла България. Десетки души пострадаха вследствие консумацията на домашна ракия, закупена от местен казанджия. Въпреки предупрежденията на различни лекари, експерти и токсиколози хиляди хора избраха да поставят отново на масата си злокобната домошарка, която са закупили от познат или непознат казан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай