Архитекти бранят с тухли Тютюневия град (ОБЗОР)

 Архитекти бранят с тухли Тютюневия град (ОБЗОР) | StandartNews.com

Собствениците искат 5 млн. лева от общината, за да прекратят рушенето

Жива верига от граждани спря булдозерите, преди напълно да унищожат сградата на Тютюневия склад. Пловдивчани взеха по една тухла от полуразрушеното здание и я отнесоха пред сградата на общината. Народното недоволство принуди общинари и представители на културното ведомство да спрат разрушаването.

Архитекти и десетки жители на Пловдив струпаха тухли пред сградата на общината в знак на протест срещу събарянето на 100-годишния тютюнев склад, част от емблематичния за града Тютюнев град. Още призори вчера десетки пловдивчани, сред които много архитекти и културни дейци, се събраха на ул. "Одрин" 8, където се намира знаковата за града сграда. Хората направиха жива верига, за да не допуснат багерите да доразрушат зданието. Протестиращите обявиха, че сградата е трябвало да бъде вписана в понеделник като паметник на културата, но тихомълком през почивните дни са дошли багери и започнали да я събарят. След като вчера недопуснаха струването да продължи, недоволните граждани грабнаха по една тухла в ръка и се отправиха към сградата на община Пловдив. Пред входа й всеки един постави тухла от отломките на Тютюневия град с искане да бъде запазена автентичната му цялост. Кметът на града Иван Тотев увери протестиращите, че всички дейности и документация по случая досега се базират в изпълнение на закона. Той увери, че общината заедно с всички институции ще направят всичко по силите си, ще използват всички законови средства за спиране на строителното разрешение и ще задължат частните собственици да възстановят сградата във вида, в който е била.

Кметът каза още, че ще се търси контакт със собствениците за обратното изкупуване на сградата и това ще се направи и с всички останали тютюневи складове. "Ангажираме се да влезем в контакти със собствениците на тютюневи складове и ще преговаряме общината да ги изкупи от тях, макар да искат по 4-5 милиона лева за един имот", допълни градоначалникът. Той гарантира, че управата ще следи какво се случва на място с тези емблематични сгради. Оказа се, че към терена е имало инвестиционни намерения да се построи 10-етажна бизнес сграда с хотелска и търговска част. Имотът е апетитен, тъй като е в централната част на града, разположен е върху 1464 м, а разгърнатата му застроена площ е над 5000 м. Намеренията за хотел и бизнес комплекс датират от 2010 година, а основните инвеститори са италианци. Фирмата инвеститор е регистрирана с името "Одрин 8", какъвто е и адресът на едноименната улица, където се намира срутената сграда. Дружеството е регистрирано през април 2009 г., а първоначалният му собственик е бизнесменът Красимир Гергов. На 19 август 2009 г. той продава акциите си на компанията "Пи Джей Трейд", която се управлява от Георги Бранеков и италианеца Фабрицио Алемано. Дружеството е част от "Проджест Груп Холдинг". Компанията е известна с това, че води италиански инвеститори у нас. През 2010-а Фабрицио Алемано, Георги Бранеков и компания правят опит да построят паркинг на мястото на емблематичното за Пловдив кино "Космос". Отново след намесата на пловдивската общественост проектът е спрян. През годините компанията е инвестирала в Марково Вилас Резорт, в комплекси в Родопите и по морето. От сайта им пък става ясно, че фирмата е "устремена към стратегическа експанзия, включваща широк набор от нови и вълнуващи проекти, планирани за бъдещето".

Техническа грешка решила съдбата й

Техническа грешка, допусната още през далечната 1980 г., е решила съдбата на сградата. Тя е фигурирала под друг номер в документите на НИПК и за това не се е водила като паметник на културата, както е целият комплекс - Тютюнев град. Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви вчера, че сградата е частна и не се води паметник на културата. Грешката е забелязана едва преди месеци и вече е поправена, твърди арх. Виолета Раева, главен експерт в НИПК - филиал Пловдив. Сред протестиращите се разпространяваше и копие на писмото от НИПК от януари тази година, с което грешката се поправя. Разрешение за строителство е издадено през 2010 година - по думите на кмета Иван Тотев, който тогава не беше на този пост - всеки би го издал при положение, че сградата не фигурира в груповия комплекс. Разрешението е подновено през 2014 година от гл. арх. Румен Русев. Арх. Жана Джугаланова опроверга кмета, че сградата не е в груповия комплекс, а това отново налага специален режим за промени. Вчера инспектори от Министерството на културата влязоха, за да обследват склада, а прокуратурата ще провери законността на разрешението за разрушаване.

Собствениците се покриха

Собствениците на тютюневия склад свалиха проекта за 60-метрова сграда от сайта си. Интернет страницата, в която той бе публикуван, е премахнат и страницата не е активна. В същото време Георги Бранеков и Фабрицио Алемано са абсолютно неоткриваеми за медиите и представителите на общината.

Прокуратурата започна разследване

Пловдивската окръжна прокуратура се самосезира след серията от репортажи и гражданския протест пред тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив. От държавното обвинение съобщиха, че са възложили проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.
В рамките на проверката ще се изясняват както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Складът вдъхновил Димитър Димов за "Тютюн"

Министерството на културата гони багерите от историческото място

Старият тютюнев склад на пловдивската улица "Одрин" 8 е вдъхновил Димитър Димов да напише романа "Тютюн", разказаха пловдивчани. Сградата на тютюневия склад е една от най- красивите в архитектурния групов комплекс Тютюнев град, строена през 20-те години на миналия век. В началото е бил на фирма "Ориент Тобако", а после след 1944 г. е национализиран и преминал към Булгартабак. Така до 1989 година, когато е реституиран. Освен че в него се развива част от действието в романа на Димитър Димов "Тютюн", там са заснети и сцени от едноименния филм с Невена Коканова. След реакцията от страна на пловдивската културна общественост, която постави въпроса как и защо в Европейската столица на културата за 2019 г. заличават паметници на архитектурата, от Министерство на културата взеха решение за спирането на събарянето на сградата. "На основание на своите правомощия по Закона за културното наследство (ЗКН) Министерството на културата разпореди проверка по случая със събарянето на сграда на ул. "Одрин" 8 в град Пловдив. Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година. Тя се намира на територията на групов паметник - Историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", обявена с Протокол 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата", съобщиха от пресцентъра на ведомството. Инспекторатът на Министерството на културата разпореди спиране на събарянето на сградата, а от културното ведомство сезират и прокуратурата за случая. От държавното обвинение обаче часове по-рано се самосезираха след серията репортажи и публикации в електронните издания.

Кметът съди протестиращ за клевета

Кметът Иван Тотев ще заведе дело за клевета и обида срещу Владимир Петров, който си позволи да го нарече нагъл печалбар и престъпник вчера. Близо 50 недоволни граждани се събраха в сградата на общината срещу събарянето на Тютюневия склад. Най-разпалено скочиха доскорошните партньори на Тотев в проекта "Културна столица 2019". Дори към един от тях Асен Асенов от сдружение "Едно" Тотев се обърна с думите: "И ти ли, Бруте?". Скочи и Манол Пейков от управителния съвет на "Пловдив 2019", който попита защо досега общината не е направила нищо по въпроса с опазването на паметника на културата.

Спасяват стенописите на Вълчан Петров

Великолепните стенописи на пловдивския художник Вълчан Петров могат да бъдат спасени от унищожение под руините на един от най-красивите складове в Тютюневия град. Маестрото вчера бе пред сградата с просълзени очи. Той е изрисувал едно от помещенията на първия етаж, които през годините са използвани за аптека. Петров е нарисувал своя Храм на фармацията в края на 80-те. Тогава в първия етаж се е намирала Аптека 22, по чиято поръчка художникът работи в продължение на месеци. Вчера Петров обясни, че стенописите могат да бъдат свалени. "Има специална техника. Не искам да загубя още от работите си в градска среда, повечето от които са унищожени", сподели той.
Художникът информира кмета Иван Тотев, че има възможност за отлепяне на фреските и реставрацията им. "Ще се опитаме да възстановим стенописите и да ги експонираме на друго място. Ще влезем в разговор със собствениците, за да се опитаме да задействаме процедурата", обеща градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай