9 от 10 българи със собствен дом

Половината жилища у нас са пренаселени

9 от 10 българи със собствен дом | StandartNews.com

София. Българите имат собствени жилища, но близо половината са пренаселени, според статистиката. В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, по обобщена информация на НСИ за жилищния фонд у нас. Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, сочат пък данни на Евростат. 

По данни на Националния статистически институт в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 милиона. Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра. Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени, сочат последните данни на Евростат. В България близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на Евростат.

По данни на европейската статистика около 41% от жителите на ЕС живеят в апартаменти, малко над една трета, или 34%, в еднофамилни къщи, а около 23 на сто - в къщи-близнаци.

Делът на хората в ЕС, които живеят в апартаменти, е най-голям в Латвия - над 65 на сто, Испания - около 65 на сто, и Естония - 64 на сто. За България този процент е 48 на сто.

Най-малко европейци живеят в апартаменти в Норвегия - близо 5 на сто, Великобритания, Белгия и Холандия - около 10 на сто.

Съответно в тези четири страни е регистриран и най-висок дял от хора, които живеят в еднофамилни къщи - между 60 и 70 на сто. Висок дял на хората, които живеят в еднофамилни къщи е регистриран и в Словения - 66 на сто, Унгария - 64 на сто, Румъния - 60 на сто, Дания - 59 на сто.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто от населението на страната живее в собствени домове. Следват България - 96 на сто, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели. Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10 на сто.

Около 20 на сто от жителите на ЕС обитават домове с много нисък наем или безплатно, сочат данните на Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай