8 март свали цената на златото

8 март свали цената на златото | StandartNews.com

Търговци изкупуват пръстените на баба на половин цена

Злато на промоция пуснаха бижутерски магазини в столични молове. Проверка на "Стандарт" показа, че украшенията от благороден метал се продават с 10% по-евтино. Промоцията важи до края на февруари. "Цената на 1 грам злато е 78 лева, с отстъпката излиза 71 лв.", казаха в един от магазините в квартал "Гео Милев".

Дамска изящна гривна, тежаща 3,40 грама, може да се купи за 240 лева вместо предишните 260. "Пазаруват хората, възползват се от намалението. Мъжете гледат сега да вземат бижу, с което да изненадат половинката си за 8 март", довериха търговци.

В различните магазини цената на златото не е еднаква. Най-високата е 90 лева за грам. Разликата е заради сложността на изработка на бижуто, обясниха търговци.

В повечето магазини се изкупува злато. Цената е между 30-32 лв. за грам. Предлага се и замяна на стари бижута с нови на стойност 35 лв. за грам. Това е удобство за дами, които не харесват бабиния пръстен. Те могат да си изберат чисто нов от магазина, като доплатят разликата в цената.

От финансова гледна точка това излиза много неизгодно, защото стойността, на която се изкупува златото, е много по-ниска от реалната.

В момента върви и промоция от 15% на сребърни бижута.

Цената му пада след кризи

Цената на златото от известно време върви надолу по световните борси и това е напълно нормално във времена след криза. Със съвземането на икономиките благородният метал поевтинява и в това няма нищо изненадващо, обясняват експертите. През последните години, когато пари и акции се обезценяваха, ценните метали бяха доста надежден пристан. Много хора инвестираха в злато, защото се страхуваха от инфлация. Но за възстановяване на стопанството са нужни пари. Само за последните шест месеца цената на златото падна с една трета. Подобно нещо не се бе случвало толкова бързо през последните 30 г. Въпреки че в момента цената на златото леко се повишава, до средата на годината очакванията на пазарите са да достигне 1000 долара за тройунция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай