Четвъртък,

85% искат спецмерки срещу застроеното море

От: Администратор -
85% искат спецмерки срещу застроеното море
A
A
A

85% от българите се съгласяват, че са нужни различни специални мерки, които да гарантират запазването на останалите незастроени места по Черноморието. Сред хората с по-високо образование и доходи подкрепата е още по-видима.
Това сочат данните от редовното изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено от 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи чрез пряко интервю. Цялостното отношение към Българското Черноморие е като към нещо, което се нуждае от спасяване. Например експериментално беше тестван вариант за забрана на строителството поне на километър зад плажната ивица - в местата, които все още не са застроени. Макар и да звучи по-крайно, дори този вариант събира 81% подкрепа, като при хората с висше образование тя преминава 90%.

Скоро лансираната управленска идея за екоплажове очевидно попада на благодатна почва, защото 89% споделят твърдението "Задължително е да има места за природосъобразен туризъм, където да не се строи".

В същото време 15% смятат, че опазването на природата пречи на развитието на икономиката. Делът на подобни отговори е по-висок в малки градове - където проблемът е по-близък. Две трети са на обратното мнение. Това означава, че в масовото съзнание противоречие между развитието на икономиката и опазването на природата не съществува. Подобна е картината и по отношение на твърдението "Организациите, занимаващи се с опазване на природата, са вредни за страната ни". Над две трети не са съгласни, а 11% се съгласяват. И тук обаче в по-малките градове дяловете на негативно отношение към зелените организации е по-осезаемо.

Като цяло идеята, че природозащитните организации пречат на развитието на страната не е успяла да постигне широка гражданственост. Българите по-скоро не подкрепят забрана за разполагане на палатки по плажовете. В подкрепа на ограничените са се изказали 29%, а 40% са на обратното мнение. Младите и хората с по-високо образование са закономерно в по-голяма степен против. Липсата на ярки различия в мненията на различни социални групи показва, че опазването на природата не се възприема като остро политическа тема.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички