8 април! Слънчевото затъмнение носи мощни магнитни бури

При изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето има повече геомагнитни бури

8 април! Слънчевото затъмнение носи мощни магнитни бури | StandartNews.com

Пълното слънчево затъмнение, което милиони хора по света очакват да проследят с огромно нетърпение, ще ни донесе мощни магнитни бури. Точно на 8 април, когато Луната ще закрие Слънцето, ще е пикът на експлозиите с изхвърляне на маса от горния слънчевата корона.

Изригванията ще се виждат с просто око като усукана спирала и ще блестят с преливащи се цветове. Ще са по-ярки в сравнение с други изригвания. Според соларния физик Скот Макинтош Слънцето ще прилича на ядосан таралеж.

Явлението ще се наблюдава първо в Мексико, а после през южните американски щати ще стигне до Ню Йорк и Мейн, а накрая до Северния Атлантически океан. В зависимост от местоположението пръстенът ще е видим между 2 и 4 минути и половина.

В България явлението няма да се вижда.

При изхвърлянето на плазма от короната на Слънцето се случват повече изригвания, геомагнитни бури, полярни сияния и земетресения. На 23 и 24 март март Земята бе ударена от най-силната геомагнитна буря от 6 години насам заради пика в активността на нашето светило. Тя изкриви магнитното поле на планетата, като стигна само за 8 минути до нас.

До следващата година ще наблюдаваме множество силни изригвания, които може да нарушат и комуникациите.

В момента се намираме в максимума или в средата на 11-годишния цикъл. Освен с бури, етапът се характеризира и с доста земни трусове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай