70% от българите не ходят на кино

70% от българите не ходят на кино | StandartNews.com

Харчим за холивудски хитове, театър и концерти като преди кризата

Eдва 6 лв. годишно отделя българинът за кино, театър или концерт. Дори и в София, където са концентрирани най-много храмове на Мелпомена и киносалони, средно на домакинство се падат по 13 лв. похарчени за този вид културно забавление. Данните са за 2012 г. и бяха обявени от Диана Андреева, директор "Обсерватория по икономика на културата". Отделените средства стигат киносалонът да бъде посетен веднъж годишно, но на практика две трети от населението изобщо не са стъпвали в него в рамките на 12 месеца, посочи Андреева.

Стряскащо нисък е и интересът към четенето. За нови книги домакинствата в България са похарчили средно 17 лв. през 2012 г., а в столицата - 26 лв. Продължава тревожната тенденция, отчетена преди години - близо 50% от българите не са прочели нито една книга през последните 12 месеца, обясни Андреева. Хората предпочитат да задоволяват културните си потребности от телевизията и интернета, показва проучването. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че само в 15 града в страната има кина и театри.

Изследването, което се прави за трета поредна година, все пак показва положителна тенденция в интереса към изкуството и културата. През 2012 г. са се увеличили тези разходи на домакинствата, като средно в страната се падат 357 лв. Това е с около 100 лв. повече от предкризисната 2008 г. За София пък средно се харчат 670 лв., при 450 лв. през 2008 г. В тези разходи са и парите, похарчени за тв и интернет такси, купуване на вестници и списания, културен туризъм. По-голямото потребление се обяснява с увеличените доходи.

София неизменно се утвърждава като национален център на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм у нас. Близо 80% от добавената стойност, произведена от този сектор, се формира в столицата. В София този сектор през 2012 г. е произвел 4% от брутния вътрешен продукт на страната, показва изследването, което е съвместен проект на "Обсерватории по икономика на културата" и Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай