6 месеца РИМ-Добрич чака държавата, за ремонт на бг-паметник в Румъния

6 месеца РИМ-Добрич чака държавата, за ремонт на бг-паметник в Румъния | StandartNews.com

Добрич. Шест месеца Регионалният исторически музей чака отговор от Министерство на отбраната и външно за съдействие, за да ремонтира рушащ се български войнишки паметник в съседна Румъния. За това алармира директорът на РИМ - Добрич, Костадин Костадинов, като добави, че единственото, което е поискано от институциите, е съдействие.

"Ние сме идентифицирали паметниците, осигурили сме финансирането за ремонта, като помолихме за съдействие д-р Врабевски и той откликна. Просто има нужда от съдействие, защото е извън страната", каза Костадинов. Неотдавна експерт от добричкия музей - Радослав Симеонов отново е посетил северната съседка, където е паметникът и е установил, че процесите на разрушаване на паметника се увеличават.

"Това стана причина ние да отидем отново и се срещнахме с кмета на общината, на чиято територия открихме паметника. Подадохме документи и чакаме разрешение от румънските власти. Този паметник е открит през 1918 г., като има паметни плочи с изписани имената на загиналите български войни. Любопитното е, че едно от имената е С. Лукарски. Не сме проучвали и не мога да кажа дали има нещо общо тази фамилия с настоящия министър на икономиката Божидар Лукарски", каза още Костадинов. Според разчетите на историците за ремонта на паметника ще са нужни около 10 хил. лв., които д-р Врабевски ще осигури.

"Има и фирма, която сме намерили, но не можем да предприемем действия за възстановяването на паметника", каза Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай