6 куршума за строител на пирамиди (ОБЗОР)

6 куршума за строител на пирамиди (ОБЗОР) | StandartNews.com

Килър застреля и съпругата му в гръб, искала да избяга

Фалирал строителен бизнесмен и жена му бяха разстреляни в София. 6 наказателни куршума заседнаха в телата на Митко и Наталия Дамянови в четвъртък около 20,20 часа пред дома им. Двамата се прибирали с джипа си "Чероки" в столичния кв. "Витоша", когато убиецът ги изчакал да тръгнат към входа на кооперацията си и започнал да стреля. Килърът бил много близо до тях - на около 2 метра разстояние. Първи жертва на стрелеца станал 48-годишният Митко. Килърът уцелил с общо 4 куршума Дамянов. Три от тях попаднали в главата на бизнесмена, а един в корема. След като 8 години по-младата му съпруга Наталия видяла какво се случва, побягнала, но убиецът хукнал след нея, настигнал я и я гръмнал в гръб. Прострелял е жената отзад в главата, като куршумът излязъл през окото й, разказаха вчера от разследването. Полицаите открили общо 6 гилзи на местопрестъплението.

40 минути по-късно цялата столица беше блокирана от униформени. По всяка вероятност убиецът е имал помощник, който го е чакал с кола наблизо, за да може да му помогне да се изтегли по-бързо. Цял ден вчера полицаи гледаха записите от камерите наблизо, за да могат да идентифицират и да се насочат накъде е тръгнал убиецът.

Една от основните версии, по които разследващите работят, е за неуредени финансови отношения. Другата е убийство заради любовна афера. Преди години Митко Дамянов имал строителен бизнес. Той вдигал кооперации на зелено, като част от клиентите му броили 100% от парите авансово. Бизнесът му обаче фалирал, преди 4 години десетки столичани се жалваха на главния прокурор, че Дамянов ги завлякъл с общо около 5 млн. лв.

На място на стрелбата в четвъртък вечер пристигнаха главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ГД "Охранителна полиция" Константин Гребенаров. Те разговаряха в близко остъклено кафене с близък приятел на семейството - адвокат и бивш съдия с малко име Иван. Според него Митко се занимавал с търговия с хранителни стоки, а преди това - със строителен бизнес. Малко след това на място дойде с бяло Ауди А5 и съдружник на Митко Дамянов в строителните му фирми. Но като видя полицаите и журналистите, мъжът обърна колата и си тръгна.

Семейството празнувало Нова година в Гърция, където според запознати те имали имот.

Четвърт час преди убийството Наталия, която не работела, се отбила в близко магазинче за алкохол. "Пуснах тото и оставих колата вкъщи. Дойдох пеша, да глътна малко въздух. Митко ще ме прибере", казала тя. Пратила едно момче да й вземе кайма от хранителния магазин, защото искала да сготви вечерта пълнени чушки. "Ако беше с колата си, сигурно щеше да оцелее", казват съседите. "Преди Митко редовно си взимаше вестници. Никога не са споделяли, че имат някакви проблеми. От една година започнаха да пристигат много писма - от съдия-изпълнители, от съд и прокуратура. Наталия винаги го питаше да ги вземе ли и той й казваше да ги прибере. Не са се крили от никого", разказа продавачът на вестникарската будка Сашо.

Аматьор гръмнал семейството в София

Най-вероятно аматьор, а не професионалист е гръмнал семейство Дамянови. Това предполагат експерти. Заради факта, че са изстреляни по няколко куршума и по двете жертви, се допуска информацията, че човек, който не е бил сигурен, че жертвите са починали, е извършил екзекуцията. Поръчковите убийци често убиват мишените си само с по един изстрел.

Палили им колата

Джипът "Нисан" на убитото семейство в столичния кв. "Витоша" Митко и Наталия Дамянови е бил пален миналата година, съобщиха за "Стандарт" столични полицаи. Подпалвачът не е бил разкрит.
Тогава те подали сигнал в полицията и имало разследване, но до конкретни следи и заподозрени така и не се е стигнало.

 Фирмите им запорирани

60 души се жалвали, че строителният предприемач ги завлякъл с 5 млн. лв.

Застреляният столичен бизнесмен Митко Дамянов е имал запор върху всички фирми, показва справка в Търговския регистър. Той участва в управлението и собствеността на "Крами МБ" ООД, "ЕН И ЕМ" ООД, "Крами -КМ" ООД, "Мега фуудс груп" ООД, "Вимар България" ЕООД, "ЕМ БИ ГРУП 8" ЕООД, "Ю ЕМ БИ ГРУП"АД. Съдружник е със съпругата си Наталия Генадиева в "ЕН И ЕМ" ООД и "Крами КМ" ООД.

Според разследване на столичен вестник през 2011 г. 60 ужилени от две строителни фирми са подали жалба до главния прокурор Борис Велчев Хората твърдят, че са попаднали в капана на пирамида, която присвоила около 5 млн. лв. от купувачи на жилища на зелено и кредити от банки. Според жалбата управителите на свързаните фирми "Ю Ем Би Груп"АД и "Крами-КМ" ООД Божидар Ангелов, Стойко Цочев, Митко Дамянов и Юлиян Тачев изоставили недовършени три кооперации в София, след като събрали от 50 до 100% от дължимите суми за жилищата и ипотекирали имотите. Част от хората, които са платили между 450 и 600 евро на кв. м, трябвало да извадят от джоба си още по 600 евро на кв. м, за да платят за довършването на един от строежите и да върнат банковия кредит, усвоен от фирмите.

Митко Дамянов се е занимавал и с търговия с хранителни продукти, внос и износ чрез "Мега фуудс груп", където е бил съдружник с йорданеца Тарек Омар Абид Ал Наби Крис.

Дъщерята на Дамянови бременна в 5-ия месец

Отне децата на четири човека, не им даде шанс да видят внучето си, написа Съни във Фейсбук

Дъщерята на семейство Дамянови - Симона, е бременна в петия месец, научи "Стандарт".
Семейството има три дъщери. Митко имал две момичета, вече големи от първия си брак. От 20 години бил женен за Наталия, с която имали дъщеря Симона - на 20 години. След като завършила училище, момичето учило 2 години в Англия. Върнала се преди половин година, за да заживее с момче от Горна баня. Близките й я наричат Съни. През лятото тя се омъжила, а сега чака дете. По данни на разследващите тя е била разпитана веднага след разстрела, но предстои и втори разпит.

Младата жена остави покъртително послание във Фейсбук. "Да отнемеш живот по този гнусен и грозен начин значи, че нямаш душа! Отнел си децата на четири човека, които скоро ще трябва да ги погребат... Отнел си и двамата ми родители и не си им дал шанса да прегърнат първото си внуче!", написа почернената Съни. И продължи: "Не пожелавам това никому, дори и на теб - но се надявам, че полицията ще ти попречи да изживееш старините си свободен или господ няма да ти позволи да го направиш изобщо!". А последните си изречения тя отправи към загиналите си родители. "Завинаги ще живеете вътре в нас! Почивайте в мир! Обичам ви безкрайно много!", гласи посланието на младата жена.

Съсед плашел фамилията

Съсед е заплашвал семейство Дамянови. Това стана ясно от думите на бащата на Наталия - Александър, пред бТВ. Той отрича версията, че разстрелът е свързан със строителния бизнес на зет му Митко Дамянов.
"Преди две години дъщеря ми се оплака, че техен комшия ги е заплашил с убийство. В началото си пиели заедно с него, но в един момент той започнал да ги притиска", твърди Александър Генадиев. За последно той се видял с дъщеря си и зет си на Бъдни вечер. Възрастният мъж не може да си представи, че убийството е свързано със строителния бизнес на Митко Дамянов: "Зет ми прекрати бизнеса си още през 2006 г. Сега медиите говорят от строителството. От строителството той и да се е занимавал, то е било толкоз отдавна, че никой няма да чака години наред да реши да го убива за някакви пари", каза бащата на Наталия. По думите му след краха на строителния бизнес Митко Дамянов се занимавал с хранителни стоки и отдаване на коли под наем.

Захранването в техен блок - с промишлен ток

Захранването в кооперацията, строена от една от фирмите на Дамянов на столичния бул. "Цар Борис III", е с промишлен ток. Заради липсата на АКТ 16 и възможността да се направят електромери хората, останали да живеят там, са измислили вариант как да оцеляват. Кооперацията изглежда като необитаема. Във входа няма ток, по етажите звънците не работят. По данни на хора, живеещи там, строителите отдавна са изчезнали и няма ни вест, ни кост от тях.

"Не го познаваме Дамянов, знаем само другия собственик на фирмата строител, ама и той изчезна. Ние си наехме адвокат, но развитие по казуса няма", заяви пред "Стандарт" един от живущите там. Заради ипотеката на фирмата им обаче 10 собственици на имоти са се разделили с тях, защото се наложило те да бъдат върнати на банката, след като фирмата на Дамянов била обявена в несъстоятелност. По данни на живеещи наблизо хора работниците, които строили кооперацията, са били наети от Турция. Доста от обитаемите апартаменти пък са отдадени под наем. "Нищо не знам, ние сме под наем, даже нашата собственичка живее в чужбина", разказа младо момче, което се беше подготвило да ходи на ски на Витоша.

И бивш съдружник имал интерес от убийството

Много хора биха имали интерес от убийството на строителния предприемач Митко Дамянов.
Това заяви вчера един от потърпевшите от дейността на Дамянов - Славчо Раненски, пред Дарик радио. Той е бил един от 60-те души, които през 2011 година подават сигнал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Според Славчо Раненски сред хората, които имали интерес от убийството, е бивш съдружник на Дамянов. По думите му двамата предприемачи са прекратили съдружието си още през 2011 година."Те са абсолютно безочливи, стъпват на това, че имат контакти в определени кръгове, и въобще не им пука. В общи линии, когато тръгна измамата, Митко придоби активите, за съдружника му останаха пасивите", разказа още Раненски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай