64% за мажоритарен вот, всеки втори пропуска референдума

64% за мажоритарен вот, всеки втори пропуска референдума | StandartNews.com

ГЕРБ води с 5 на сто пред БСП, според "Медиана"

Ако парламентарните избори бяха сега, ГЕРБ щеше да ги спечели с 23,3%, докато БСП ще събере 18,7%. ДПС стабилно държи третата позиция с 8,9%. С близки резултати са Патриотичният фронт (5%), "Атака" (4,3%) и Реформаторският блок (4%). От парламентарните сили най-малко подкрепа има АБВ (2,8%).

Под 1% събират формациите на Светльо Витков, Татяна Дончева и "България без цензура".
Почти всеки трети пък изобщо не смята да ходи до урните. Това са резултатите от проучването на Агенция "Медиана" на обществените и политическите нагласи. Изследването е национално представително, проведено е с 1004 пълнолетни граждани в периода 12-15 юни 2015 г.

Основните изводи са, че ГЕРБ и БСП не бележат значим ръст или срив, леко са увеличили електората си, поддържайки разлика от около 5 на сто.

Отношението към кабинета на Бойко Борисов продължава да е силно скептично. Половината от избирателите са по-скоро разочаровани от него срещу 25%, които смятат, че правителството вдъхва доверие. В основата на този скептицизъм е усещането, че нищо няма да се промени към по-добро, а е възможно и влошаване, коментират от "Медиана".
Средната оценка (по шестобалната система) на управлението досега леко се покачва от 3,32 за март до 3,42 за юни.
Скептицизмът към властта се пренася и върху обещаните реформи. Едва 22% от хората смятат, че възможните промени в правосъдието, пенсионна, здравна, в енергетиката, ще доведат до позитивни промени за хората. Близо 60% са на мнение, че реформите ще бъдат или във вреда на хората, или просто нищо няма да променят. Този скептицизъм и дори негативизъм дава своето отражение и върху потенциала на Реформаторски блок. Те продължават да са след Патриотичен фронт и "Атака" като изборен потенциал.

Външната политика на страната продължава да е обект на сериозни критики от страна на избирателите. Две трети от тях (66%) я определят като "подчиняване на страната на чужди икономически и политически интереси".

Според проучването илюзорни са очакванията, че възможен референдум заедно с местните избори ще повиши чувствително изборната активност. Една четвърт (24%) дори не са чували за референдум, а 57% не знаят за какво ще бъде той. Половината анкетирани пък са напълно безразлични към всенародното допитване. Логично и заявеното желание за участие в референдума е значително по-ниско от това на местните избори, коментират от "Медиана".

65 на сто от анкетираните днес казват, че ще гласуват на местните избори. 45 на сто ще се включат и в референдума. Една трета още не са решили. Твърдо смятат да се въздържат от народното допитване 22 на сто.
Близо две трети от анкетираните - 64 на сто - са "за" част от депутатите да се избират мажоритарно, докато против са едва 4 на сто.

45 на сто биха гласували "за" задължителното гласуване, всеки трети обаче ще е против, 22 на сто не са наясно. .
43 на сто пък искат електронно гласуване, а 26% са на обратното мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай