6 неща, които не знаем за Кошооту

Името му означава "Европейска арфа", фамилията му вече е Андо

6 неща, които не знаем за Кошооту | StandartNews.com
  • Калоян Махлянов навърши 38 г. като японски гражданин
  • Името му означава "Европейска арфа", фамилията му вече е Андо

Името Калоян Махлянов на мнозина българи не говори нищо. Същото е и в Япония. Когато обаче кажеш Котоошу, у нас се сещат между другото, че е сумист. В Страната на изгряващото слънце обаче споменаването на името Котоошу буди респект и уважение. Преди дни Калоян навърши 38 години. "Стандарт" разказва за шест от най-важните моменти в живота на сумиста.

Тръгва от борбата

Бъдещата звезда на сумото е роден на 19 февруари 1983 г. в село Джулюница, Великотърновска област. Едва навършил 9 години, Калоян започва да тренира борба в дружеството "Етър" при Любчо Гърбов. През 2000 г. става републикански шампион и Европейски вицешампион по борба в категория до 100 килограма. През 2002 г. е приет за студент в Националната спортна академия "Васил Левски". Именно там се запалва по сумото.

Японците го откриват в Германия

Той печели първия си медал в този спорт на Европейско първенство, а след това се състезава и в открития шампионат на Германия. Именно там е забелязан от японски специалисти по сумо. Те му предлагат да отиде на техни разноски на 10-дневен подготвителен лагер в Япония и да види как се борят там състезателите с професионален статут. В Страната на изгряващото слънце му предложили да стане сумист. Махлянов се върнал в България и споделил с родителите си предложението на японците. Майка му не била много съгласна да ходи в далечната страна, искала да си остане у нас и да продължи образованието си НСА.

Сменя НСА с школата "Садогатаке стабле"

Калоян удържа на думата си и продължава обучението си, но не в НСА. През 2002 г. той постъпва в треньорската школа "Садогатаке стабле". За да я завърши му трябват 5 години. Междувременно през 2003 г. става състезател - 16-ят чужденец и първият българин, който се състезава в най-силната категория на борбата сумо. През 2006 г. получава ранг Макуучи - Озеки, а с активна състезателна дейност се занимава до март 2014 г. За това време участва в 68 официални турнира (Башо), в които постига 537 победи от 864 схватки. На 24 май 2008 г. влиза в историята на сумото като първият европеец, спечелил Купата на Императора на Япония.

Става деветият спортист "Почетен гражданин"

Калоян Махлянов е деветият спортист, който става "Почетен гражданин" на Велико Търново. Той получава това признание на 22 март 2007 г. Записан е под №42 в книгата за Почетните граждани на старата столица, като деветия спортист, удостоен с тази чест. Махлянов получава званието за "изключителни спортни постижения и значителен принос за популяризирането на България и Велико Търново в Япония и по света". Две години по-рано става и Спортист №1 на Великотърновска област. През 2006-а е обявен и за Почетен гражданин на Лясковец. На 28 юли 2009 г. е награден от Президента на Република България Георги Първанов с най-високото българско отличие - орден "Стара планина".

Какво означава името му

Японската добавка към името му - Котоошу, се превежда като "Европейското кото". Кото е традиционен китайски музикален инструмент Цин с 13 струни, много популярен и в Япония и често превеждан като арфа. Имената на всички състезатели от школата (бея) "Садогатаке", където тренира Калоян Махлянов-Котоошу, започват с "кото". Той става първият европеец и едва шестият чужденец, който е печелил Купата на Императора. Останалите пет са Конишики и Акебоно от Хавайските острови, Мусашимару от Самоа, Асашорю и Хакухо от Монголия.

Вече е японски гражданин

 

През 2010 г. Калоян се жени за японката Асако Андо, от която има две деца - Кирил Андо, роден през 2012 г., и Мария (2015 г).Година преди да се оттегли от активната си състезателна дейност, през 2013 г., Махлянов подава молба за освобождаване от българско гражданство, тъй като е поканен за национален треньор и преподавател по сумо. За това се изисква японско гражданство, а в тази страна не може да има двойно. За целта приема и фамилията на съпругата си Андо."Стъпката ми беше необходима, за да стана треньор и да продължа живота си в тази област в Япония.

Но и аз искам да попитам хората, които ме обвиняват, че съм се отказал от българското си гражданство - ако се върна в България как ще издържам жената и децата си? Какво ще работя? Българин, патриот - добре, но да се върна и да умра от глад ли? Япония ми даде шанс да се развивам. У нас няма никой да ме оцени. Имах възможност да продължа живота си в Япония и го избрах. Аз съм българин и винаги ще си остана такъв. Документът не прави човека". Така Калоян Махлянов-Котоошу отговаря на въпроси, свързани с отказването му от българско гражданство с обяснението, че в Япония не се допуска двойно такова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай