57% от българите са против връщането на пушенето

57% от българите са против връщането на пушенето | StandartNews.com

София. Повече от половината българи одобряват действащата забрана за пушене на закрито. 57% от хората искат димът да остане извън заведенията, сочи ново изследване на БАН. В същото време пушачите у нас намаляват малко и в момента 35% българите пушат. Мъжете пушачи са много повече от жените.

По отношение на социалния статус изследването показва, че най-много пушачи има сред най-бедните и безработни хора, както и сред живеещите в селата. И пушачите, и непушачите обаче смятат, че забраната, която е в сила, не се спазва. А 57% от българите не биха направили нищо и не биха сигнализирали, ако видят нарушители.

Само малко над 15% са били свидетели на тютюнопушене в питейно заведение през последния месец. 20 на сто рядко са виждали нарушител, а по около 30% са отговорили "Никога" или "Не съм посещавал заведение".

Според изследването основно се пуши у дома - 92.2% от отговорите на пушачите, 55 на сто - на улицата, 37% - на работното място, а 24 на сто - в заведение за хранене, и в нощен клуб - 17.3 на сто.

Според изследването близо една трета от пушачите запалват първата си цигара между 15- и 18-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай