56-годишен бизнесмен се върна на ученическия чин

56-годишен бизнесмен се върна на ученическия чин | StandartNews.com

56-годишен бизнесмен от Перник се върна в училище, за да усвои новостите в строителството. Владимир Владимиров стана ученик в Строителния техникум в Бургас, въпреки, че върти успешен бизнес. Той е собственик на строителна фирма и идва да учи в морския град чак от Перник. Причината е, че такъв тип обучение се предлага само там. Бизнесменът е убеден, че човек постоянно трябва да се обучава, иначе изпада от пазара на труда и конкуренцията го изяжда.

„Завърших през 1979 г. Сега дори бетоните са различни, за компютърните технологии да не говорим. Отдавна исках да повиша квалификацията си, търсих в цялата страна, но се оказа, че само бургаският Строителен техникум предлага обучението, което е най-удачно. В началото бях притеснен заради годините, но всички учители са много внимателни и се отнасят прекрасно", казва Владимир.

Перничанинът върти строителна фирма от 1992 г. и близо 40 години работи в строителството, изпълнява важни инфраструктурни обекти, предимно в столицата. Признава, че гледа работниците си в ръцете и иска да не отстъпва на младите. Затова сега учи и AutoCAD (компютърна програма за чертане), нещо, за което през 1979 г. дори не можеше да се мисли.

ПГСАГ „Кольо Фичето" работи по рамкова програма на Министерството на образованието, за придобиване на Трета професионално-квалификационна степен. Курсът трае година и е на принципа на индивидуалното обучение, или на малки групи. За да го започнеш, трябва само диплома за средно образование и 6 месеца стаж в сферата на строителството.

Учениците идват на консултации, когато им е удобно, а след това държат изпити. Учат 25 предмета, сред които и чужд език и имат практически занятия. После държат изпити, а след една година придобиват свидетелство за професионална квалификация за строителен техник. Същото получават и абитуриентите, завършващи Строителния, но след 5 години учене.

„Владимир учи много сериозно. Ето, днес е на изпити, след това взима консултации. Възрастните ученици са много мотивирани", обяснява Дора Захариева, главен учител по професионално образование. Тя е класен ръководител на всички „възрастни" ученици. Но Владимир не е най-възрастният от тях. Наскоро се дипломирал и строител от Царево, навършил 60-те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай