5 съвета как правилно да се грижим за кожата на лицето

Няколко съвета за избора на подходящ бюти ритуал според типа кожа

5 съвета как правилно да се грижим за кожата на лицето | StandartNews.com

Продуктите за грижа за лице са сред най-популярните средства за запазване на добрия вид на нашата кожата. Използването им не е някакъв козметичен каприз, а важна част от поддържането на представителна визия и създаването на добро първо впечатление пред останалите. Освен това, грижата за кожата на лицето е необходимост и от здравословна гледна точка.

Тя може да бъде много приятно занимание или изключително досадно и объркващо начинание. На претъпкания пазар е пълно с прекалено много продукти и прекалено противоречива информация. Затова в тази статия ще ви споделим 5 съвета, които да направят грижата за лицето по-ясна и приятна за да може всички да се радваме на добра визия и самочувствие.

Най-ефективните начини за грижа за кожата

Почиствайте кожата си два пъти дневно

Съпровождаща част от сутрешния и нощния ритуал преди и след лягане, винаги включва миене на зъби и на лице. Още от малки сме научени на това, и е навик, който завинаги остава с нас. Грижата за кожата не трябва да бъде някое сложно и ново начинание, когато просто надгражда над вече създадените ни навици. Моментите, в които мием лицето си сутрин и вечер са перфектното време да отделим още една минута време за да се погрижим за здравето и красотата на лицето си. Почистването на лицето става бързо, а резултатът е видим.

Хидратирайте кожата си редовно

Подобно на всичко друго живо, клетките на кожата ни също имат незаменима нужда от хидратация. За жалост не сме като растенията вкъщи, и да се полеем в душа или да си измием лицето съвсем не е достатъчно. Даже обратното, защото горещите душове всъщност значително изсушават кожата ни. Освен това, макар и също задължително, пиенето на няколко литра вода на ден е възможно да е недостатъчно ако искаме истински красива, жизнена и здрава кожа. Заради това, един от най-използваните козметични продукти е овлажнителя на кожа. Той подхранва изсъхналата кожа и по този начин се бори срещу появата на бръчки, пъпки и заболявания на кожата. Редовната употреба на овлажнител по два пъти на ден се препоръчва дори и за по-мазна кожа, като ако имате такава, потърсете продукт с по-лека формула или на основа на гел.

Използвайте ексфолиант

Ексфолиантът е съпровождащият продукт, който специалисти препоръчват да използваме преди овлажнителя. Комбинацията от тези два продукта е в основата и на най-сложните и луксозни програми за грижа за кожата. Функцията на ексфолианта е да премахне горния слой на мъртва кожа, който е по-груб и мръсен. Това оставя кожата отдолу гладка и чиста, но и изсушена. Затова хидратацията след ексфолиране е задължителна за да можем да запазим по-дълго положителния ефект. Също така, по този начин, позволяваме на младите кожни клетки да дишат и подобряваме здравословния живот на кожата си. Процедурата не е прекалено абразивна, но ако имаме чувствителна кожа е добре да избягвате пилинг продуктите с по-силна химия. Все пак, ексфолиране можем да правим и по-рядко, около 2 пъти в седмицата.

Използвайте маска веднъж седмично

Използването на маска веднъж седмично е подарък и за доброто състояние на кожата ни и за нашия собствен комфорт. Приятната процедура е перфектния начин да си дадем време за релакс, в което и да се погрижим за себе си. Подходящата маска зависи от типа кожа, като стандартната подхранваща и успокояваща маска е най-подходяща за суха и чувствителна, както и за нормална кожа. Почистващите маски са перфектни за омазнената кожа, докато възстановяващите могат да имат невероятен подмладяващ ефект върху застаряваща кожа. Маската отнема едва двайсетина минути, но придава незабавен блясък на кожата и чувство за свежест.

Не забравяйте слънцезащитния крем

Дори и през студените и тъмни месеци, слънцето може да се окаже коварен противник на нашата кожа. През лятото знаем, че трябва да носим слънцезащита против жаркия печ, но вредните UV лъчи не спират да ни афектират само защото навън духа или има сняг. Разбира се, не е необходимо да използваме висок фактор и да се мажем със слънцезащита преди да се увием с шала за разходката до магазина. Но малката промяна, с голям ефект, която можем да направим веднага е да изберем овлажнителен крем, който съдържа SPF 15 или 20 за по-комплексна грижа за здравето на кожата ни. Все пак, UV лъчите са номер 1 фактор за остаряване на кожата и развиването на ракови образувания.

Типа кожа също има значение

Вече споменахме как някои от продуктите имат специфичен ефект върху различни типове кожа, но защо? Кожата ни основно се разделя на два типа, всеки с характерни прояви и изисквания за правилна грижа. Сухата кожа е по-чувствителна и изтънена, с малки пори. Тя има по-ниско ниво на естествено-произведени мазнини и се нуждае от повече хидратация за да се избегне появата на бръчки и фини линии. Мазната кожа е противоположна на това, тя характерно има повече себум и е по-склонна към появата на пъпки и акне. За сметка на това, по мазната кожа се появяват по-трудно бръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай