4 институции дебнат по границата с Гърция за евтиния зарзават

4 институции дебнат по границата с Гърция за евтиния зарзават | StandartNews.com

Хасково. Мобилни екипи от 4 институции дебнат от сряда по границата с Гърция при ГКПП Капитан Петко войвода за вноса на плодове и зеленчуци.

Служителите от МВР, Агенцията по безопасност на храните, НАП и Митниците инспектират съдържанието на камионите с импортната от южната ни съседка стока - зарзават и меса. Проверяват стриктно и всички документи.

Съвместни групи ще са на 24-часова позиция. Работата на екипите е разпределена на 12-часови смени.

Освен проверките по границата, на територията на Хасковска област започват инспекции и по пазарите и тържищата. Те ще са насочени най-вече към нерегламентиран внос, който преминава през границата на България по една или друга причина.

До затегнатия контрол на вноса на храни се стигна след серия протести на зеленчукопроизводителите от цяла България. Преди два дни на борсата в Любимец фермерите също изразиха недоволството си от дъмпинговите цени на чуждия внос. Местните производители посочиха, че при някои от стоките, като доматите, изключително ниските цени са съмнителни, освен това нереални са и вносните количества, спрямо капацитета на производство в Гърция. Хората предполагат, че вероятно става въпрос за реекспорт от трети страни, извън Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай