46.9% от българите са "против" окупация на парламента

46.9% от българите са "против" окупация на парламента | StandartNews.com

София. 46.9 % от българите не подкрепят идеята за окупация на парламента,  39.6% са на обратното мнение, а 13.4% не могат да преценят. Това сочи изследване на Сова Харис, цитирано от БГНЕС.

Когато пък става въпрос за блокиране на магистрали или възлови кръстовища 55.4% не одобряват такъв начин на протест, а 32.2% го приемат, останалите до 100% нямат мнение.

Изследването сочи, че българите са се разделили на три почти равни части както по отношение подкрепата си за протестите, така и по отношение на евентуални предсрочни избори. Близо една трета са положително настроени, другата една трета изразяват неодобрение, а последната третина – просто няма мнение. При направеното представително проучване през ноември са интервюирани 1000 души. Резултатите ясно показват, че българинът вече се е преситил от нови по форма, но стари по съдържание политически формации и трудно дава доверието си на тях.

На въпрос кой е най-добрият вариант за България, 24.8% от анкетираните посочват, че трябва незабавно да се проведат извънредни парламентарни избори. 27.8% също искат предсрочни избори, но през май 2014 г. заедно с вота за европарламент. Почти толкова – 26.4% пък смятат, че е най-добре следващите избори да са редовни – след 4 години.

Протестите срещу правителството са подкрепяни от 42.1% от анкетираните, а 40.7% са против тях. Тези, които не могат да преценят са 17.2 процента. Проправителствените протести са по-скоро недолюбвани, след като 48.8% отговарят, че не ги подкрепят, а 33%, че ги подкрепят.

По отношение на студентските протести оценките са доста интересни – почти половината българи (47.1%) ги подкрепят, но 57.3% категорично не одобряват окупацията като форма на протест. 38.7% не подкрепят студентските бунтове и едва 28.8% приемат окупирането на университетите като подходяща форма на протест.

Въпреки че значителната част от интервюираните – почти 84% , настояват протестите да бъдат провеждани в рамките на законово установения ред, на въпрос дали подкрепят окупация на парламента (форма, която не е регламентирана от нито един закон), с "да" отговарят

На въпроса коя политическа сила може да бъде идентифицирана като олицетворение на исканията на протестиращите за незабавна оставка, 24.4% от анкетираните припознават ГЕРБ. Други 28.9% казват, че нито една политическа формация не олицетворява тези искания.

Изследването показва, че за Реформаторския блок в момента биха гласували едва 8.8%, а 67.4% не биха ги подкрепили. Повече са и тези, които не одобряват създаването на РБ (35.3%) от тези, които го одобряват (24.8%). На въпрос дали бихте гласували за обединение, включващо "България без цензура", ВМРО-БНД, "Граждански контрол", "СИЛА" и др. 68.8% са убедени, че не биха дали своята подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай