45 000 първолаци ще получат по 210 лева

45 000 първолаци ще получат по 210 лева | StandartNews.com

София.  Около 45 хиляди първокласници ще получат по 150 лв. помощ за първия си учебен ден. Тя се полага за хлапета от семейства, в които доходът на всеки член не надвишава 350 лв. До момента подадените молби за помощи са два пъти по-малко от очакваните. Срокът за раздаване на парите обаче е до края на септември. В случай че хлапето не бъде записано на училище, помощи не се полагат и родителите ще трябва да ги връщат.

Около 210 лева е средната сума, която българските домакинства тази година отделят за подготовката на първия учебен ден на децата си в началните и средни училища. В сравнение с миналата година родителите заделят с около 20 лв. по-малко. Това сочат данните от изследване на сайта за сравнителни цени и онлайн търговия Pazaruvaj.com.

Само 30% от анкетираните потребители на сайта са посочили, че ще изхарчат повече от 300 лв. за старта на учебната година. Родителите масово спестяват разходи, като купуват по-евтини тетрадки, несесери, моливи и други пособия за писане и рисуване. В това ги улесняват и промоционалните ученически пакети, които предлагат търговските вериги. Освен това много от децата ще минат с миналогодишните си ученически принадлежности, показва проучването. Намалява процента на семействата, които ще закупят изцяло нови пособия специално за първия учебен ден в средните училища. Ако през 2011 г. те са били 36% от запитаните, то сега са 24%.

При дрехите, чантите и спортните екипи за училище обаче качеството надделява над цената и родителите са готови да развържат повече кесията. Това твърдят три четвърти от участниците в електронната анкета. Тук са и най-големите разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай