40 милиона от Европа блокирани заради Гърция

40 милиона от Европа блокирани заради Гърция | StandartNews.com

Да си направим извода какво се случва, когато избираме диви популисти като в Атина, каза регионалният министър

40 млн. евро по програмата за Трансгранично сътрудничество с Гърция са блокирани заради нежеланието на Атина да отидат за развитие на бизнеса. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Канал 3 днес. Тези средства са заделени, за да могат малките предприятия от граничните региони да кандидатстват и да получат възможност да развиват своите проекти.

"Вместо това гърците изведнъж ни казаха, че искат да похарчат тези пари не за реални инициативи, а за т.нар. меки мерки - да правят анализи "за птичките и въздуха", обясни Павлова. "Не мога да допусна тези пари да не отидат за бизнеса", категорична бе тя. Според нея е недопустимо да се налага български министри да трябва да стоят на границата, за да преговарят с фермери, докато в същото време гръцкото правителство абдикира, не може да си владее властта и неглижира проблемите и ощетява българската икономика. "Трябва да си направим извода, когато избираме диви популисти, какво се случва с държавата", отбеляза тя.

По думите й с Румъния нещата се развиват по-добре и нямаме нито едно загубено евро. България дори имала повече проекти, в които е водещ партньор. След като минала първата оценка обаче, изненадващо наши проекти били отстранени, понякога заради някое недописано изречение. "Това ни кара да се питаме няма ли отношение", отбеляза регионалният министър. Държавата е готова да инвестира повече средства за развитие на слаборазвитите региони - Северозапада, Родопи и Странджа, стана ясно от думите й. Мерките включват преференциални нулеви ставки за бизнеса, инвестиции на държавата в довеждаща инфраструктура, развитие на професионалното образование и построяване на жилища за млади семейства. Част от тях ще се финансират с евросредства, а други - от националния бюджет. Панелките ще бъдат включвани приоритетно по програмата за саниране, съобщи Павлова. След първоначалния опит за антикампания по политически причини сега интересът бил огромен и надвишавал възможностите.

"156 сгради вече са санирани от европейски фондове. Ефектът от между 40 и 60% намаляване на сметките довел дотам, че вече над 2000 сгради участват в програмата. При добро изпълнение на бюджета тя може да бъде финансирана с още 1 млрд.", каза регионалният министър. Причината да бъдат спрени обществени поръчки за близо 2 млрд. лева е във волята на правителството да се разграничи от внушения, че всички поръчки са в ръцете на няколко лица и кръгове, обясни Лиляна Павлова. "Там, където се прекратяват поръчки, това се прави с аргументи. Но във всеки момент, при съмнение, законът ни дава право да се намесим", допълни тя. По отношение на "Хемус", Павлова каза, че се надява от "Струма" да се спестят пари от отпадането на 15-километровия тунел. Но тези пари пак няма да стигнат. Магистралата в Северна България обаче е приоритет и тя ще бъде строена с държавни пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай