4 съвета при избор на трапезни столове

Трапезарията не е просто място за хранене, а кътче, в което прекарваме време със семейството, приятели и гости

4 съвета при избор на трапезни столове | StandartNews.com

Трапезарията не е просто място за хранене. Тя е кътче, в което прекарваме време със семейството, приятели и гости, забавляваме се и споделяме приятни емоции докато се храним. Затова трябва да обърнем специално внимание на обзавеждането и атмосферата в нея.

Задължителните мебели за трапезарията са маса и столове за хранене, но освен тях може да включите още бюфет, скрин, различни етажерки, ТВ шкаф, а защо не и канапе или кухненски ъгъл? Правилното съчетание на тези мебели е важно за цялостната визия на помещението, но понякога може да бъде трудна задача, особено ако не ги купувате заедно.

От магазин GRANDecor споделят какво да съобразите при покупка на трапезни столове:

Изборът на трапезен стол е от особено голямо значение, тъй като от него зависи вашия комфорт по време на хранене. Той трябва да бъде удобен, здрав, да се съчетава добре с масата и останалите мебели, както и с цялостния интериор на трапезарията.

Уверете се, че сте избрали правилния размер

За да не допуснете грешка първо проверете точните размери на масата. Обикновено стандартната височина на трапезна маса е около 75 см. За да ви бъде удобно се изисква разстоянието между седалката на стола и плота на масата да бъде приблизително 30 см. При тази пропорция височината на седалката на стола е 45 см.

Широчината на седалката обикновено варира между 43 и 60 см. Въпреки, че зависи и от дизайна на стола, най-добре е да заложите на широчина от поне 55 см, тъй като тя гарантира най-добър комфорт.

Дълбочината на седалката зависи от модела на стола. Обикновено тапицираните столове с извити назад крака в класически или винтидж стил са с по-дълбока седалка, докато модерните прави столове са по-плитки.

Обърнете внимание на формата и дизайна

При избор на трапезен стол винаги обръщайте внимание на това дали неговата форма се съчетава хармонично с тази на масата. Например столовете с кръгли седалки не изглеждат добре до квадратна или правоъгълна маса. Те са чудесно решение за малка кръгла или елипсовидна маса. Докато столовете с правоъгълна седалка пасват на всякаква форма на трапезната маса.

Ако масата ви е с извивки, то заложете и на столове с такъв дизайн. Съответно масата с прави и изчистени линии се нуждае от семпли столове с прави линии.

Функция и стил

Не забравяйте, че трапезните столове могат да намеря приложение и в други зони на дома ви, като работния кабинет, спалнята, детската стая. Те могат да се използват за бюрото, тоалетката и т.н. Затова, ако ще ви се налага да ги използвате и в други помещения, изберете леки столове, които са лесни за пренасяне. Също така, съобразете дизайна им така, че да пасва и на останалия интериор в жилището.

Тапицерията е важна

При избора на тапицерия е нужно да обърнете внимание не само да пасва визуално на останалите мебели и интериора, но и да е качествена, и да се поддържа лесно. Различните видове кожа и полиестер са лесни за поддръжка.

Особено важно е да обърнете внимание на издържливостта на дамаската, ако имате малки деца или домашни любимци, които се качват на столовете. В този случай ще ви бъде удобно да използвате ниски възглавнички, които лесно да сваляте и перете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай