3 казарми стават лагери

3 казарми стават лагери | StandartNews.com

В Харманли напрежението сред хората расте, бежанският център е препълнен

Натискът от бежанци по границата ни все повече се засилва, а центровете за настаняването им са препълнени. За това се обмисля отварянето на още няколко бежански лагера, които да поемат потока от нелегални мигранти. За опазването на границата, която е външна за Европейския съюз, България очаква помощ от страните членки.

Поне три бивши военни поделения в областите Бургас, Ямбол, Хасково и в Югозападна България се подготвят за бежански лагери, разкриха източници на "Стандарт". Тези дни районите са били посетени от експерти, които преценяват годността на постойките, необходимите ремонти за да станат обитаеми, както и доколко може да бъде осигурена сигурността в тях. Местата, които се оглеждат за бежански центрове се пазят в строга тайна, тъй като има притеснения, че местното население ще се вдигне на протести. Единият от вариантите е поделението на бившия сапьорен батальон в елховското село Бояново. 300-те декара обаче от години не се стопанисват и са в руини. Поделението е изоставено през 2003 г., а още през 2013 г. имаш е планове за превръщането му в миграционен център. Местните твърдят, че ремонт не е възможен или ако бъде извършен такъв ще излезе изключително скъпо. В центъра на селото обаче са бившите военни блокове, към които също има планове за ремонт и превръщането им в общежития за бежанци.

Друг оглеждан терен е този на бившите казарми в Радомир. Там обаче вече имаше проблем с местните жители, които през есента на миналата година се вдигнаха на бунт и отказаха управляващите от плановете им. Сред спряганите е и някогашното поделение 22360 в Кресна, ликвидирано през 2000 г. Местните също ще се противопоставят на подобно решение и вече организираха протести през пролетта на тази година. Експерти се огледали и базите в Момчилград и Ардино, довериха наши източници. Според хора от МО и МВР сред плановете за откриване на още три бежански центъра е и терен в Северна България, който да поема мигрантите заловени отвъд Стара планина. За такъв център се говори, че е подходящо бившето ж.п.-поделение в местността Сръбчето край Русе. В Харманли, където негодуват срещу лагера още при създаването му преди 3 години, недоволството нараства. Хората са против бежанският център да бъде разширяван. Зачестилите височайши визити определено правят впечатление на местните. Тук само за няколко дни се изредиха да идват шефът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, главният секретар на МВР Георги Костов, последва ги и вътрешният министър Румяна Бъчварова. Вместо да успокоят хората обаче, визитите им създават допълнително напрежение. Бежанците бързо се увеличават, а държавата, според местните, се готви да увеличи капацитета му. Той сега е за 2 700 души и скоро ще се изпълни. Самата Бъчварова в Хасково заяви, че се готвят палатки и фургони за всички центрове в страната.

Напрежението в Харманли съществува от както бяха приети първите бежанци. Всеки ден пристигат минимум по около 50 чужденци. До преди няколко седмици повечето от тях са си тръгвали почти веднага след пристигането си, сега обаче остават в града. Чужденците в лагера са около 1000, а само преди около 2 месеца бяха едва 170 души. Според директора на РПЦ Йордан Малинов почти никой не напуска вече центъра след като получи регистрационна карта. Правят се вечерни и сутрешни проверки. Вечерният час бе въведен през февруари 2015 г., след инцидент, предизвикан от чужденците. За режима настоя бившият областен управител, сега кмет на Хасково, Добри Беливанов пред ДАБ. Преди дни стана ясно, че половината от центъра ще бъде обособен в лагер от затворен тип. Около месец е срокът, в който това трябва да се случи. Мигрантите, настанени в затворената зона, няма да могат да я напускат без разрешение. Служители на МВР ще обезпечават охраната на неговите обитатели. Новите мерки се въвеждат заради засиления приток на мигранти и заради инцидента, който възникна в лагера преди около две седмици. Тогава стана масово меле межу 800 души. Конфликтът още повече увеличи напрежението сред местните. „Беше като на война, тези хора са агресивни", коментират харманлийци. "Това са хора с друг манталитет, друга култура, няма как да живеят сред нас", смятат жителите на града.

Опасаха Странджа с КПП-та

Заради изострената ситуация с бежанците от страна на МВР предприеха действия и още от миналия месец започнаха да поставят временни КПП-та в Страджа и пътищата в Бургаска област.

Патрулите проверяват за нелегални мигранти, като следят основно преминаващите микробуси и ванове. Вътрешните КПП-та са мобилни, а дежурните са инструктирани да сменят периодично местоположението си, за да не бъдат разкрити от трафикантите. Точното им позициониране, както и броят им няма да бъдат оповестявани, уточниха от МВР. Каналджиите в района използват няколко основни маршрута през Странджа. Единият от тях е край Средец и преминава през ловните полета. Другият е край малкотърновското село Стоилово, където преди седмица две групи бежанци подпалиха гората и предизвикаха жесток пожар. Третият основен маршрут е през река Резовска край Синеморец. Той се използва предимно през летните месеци, когато водата в реката е спаднала до критичен минимум и преминаването не крие никакви рискове. Има обаче случаи, когато мигрантите с риск за живота си пресичат и през зимата бедените води.

Местни помагат на граничарите

Жителите на селата по цялата западна граница и браздата с Гърция в района на Петрич активно се включват в опазването на границата. На много места местните сигнализират на полицията при появата на бежанци в землищата им. Край село Самоилово пък младежи заедно с кмета дебнат за нелегални в подножието на Беласица. Селището е на кръстопът, то е първото от осемте села в Подгорието и затова през него минава целият трафик. Получават се и много сигнали от жители на селата във Видинско, призна директорът на областната полиция във Видин Янко Янколов. Благодарение на тези сигнали граничарите са заловили десетки граждани на Сирия, Ирак и Анганистан. Бегълците атакуват основно района около Кула и Брегово, преминават през река Тимок, малко са опитите да се катерят високо в планината, където условията са сурови, а перходът труден.

Заловиха две групи идващи от Гърция

Две групи мигранти бяха заловени при влизането им на наша територия от Гърция. Едните се пробвали с международния влак, а другите през браздата край Кулата. Над 100 души, сред които майки с деца са настанени в сграда на ГКПП-то. От прокуратурата в Петрич коментираха, че опитите за влизане от Гърция към България са зачестили. Само за 3 дни районните обвинитиле в града са постигнали осъдителни присъди срещу 17 чужди граждани за незаконно преминаване през границата. Всичките 17 бегълци са сключили споразумения, по силата на които на 14 обвинени лица е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Три от обвинените лица ще изтърпят 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение също е отложено за изпитателен срок от три години. На всички 17 чужденци е наложено и наказание глоба в размер на по 100 лева.

Заловиха две групи идващи от Гърция

Две групи мигранти бяха заловени при влизането им на наша територия от Гърция. Едните се пробвали с международния влак, а другите през браздата край Кулата. Над 100 души, сред които майки с деца са настанени в сграда на ГКПП-то. От прокуратурата в Петрич коментираха, че опитите за влизане от Гърция към България са зачестили. Само за 3 дни районните обвинитиле в града са постигнали осъдителни присъди срещу 17 чужди граждани за незаконно преминаване през границата. Всичките 17 бегълци са сключили споразумения, по силата на които на 14 обвинени лица е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което е отложено за изпитателен срок от 3 години. Три от обвинените лица ще изтърпят 5 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение също е отложено за изпитателен срок от три години. На всички 17 чужденци е наложено и наказание глоба в размер на по 100 лева.

Гонка с бегълци край Аркутино

Афганистанци с лимузини се надпреварваха с полицейски патрулки край морето

Луд екшън и гонка достойна за сюжет от филма "Бързи и яростни" си спретнаха полицаи, бежанци и трафиканти край морето. Бегълците се движили с шест софийски лимузини "Ауди" и "Мерцедес" по пътя между Резово и Бургас. В района на Созопол гранични полицаи им устроили засада, но шофьорите не се подчинили и настърили газта. Последвала луда надпревара по шосето към Бургас. При Аркутино четири от автомобилите били спрени около 3.30 ч, другите две коли успели да избягат. Те разтоварили бежанците на пътя малко след Аркутино и поели в неизвестна посока. Едната от колите е "Мерцедес" със софийски табели, а другата "Ауди" с немски номера, разкриха от МВР. Поели са по обходния път от Китен за Приморско през ММЦ и офейкали. От тях са пуснати 10 афганистанци. В другите 4 коли са заловени още шестима граждани на Афганистан.

Почти всички са млади мъже и младежи в добра спортна форма. След като са разпитани са откарани в центровете за временно настаняване. На каналджиите ще бъдат повдигнати обвинения за трафик на хора. По официални данни на МВР от началото на годината осуетените опити за преминаване на границата са почти 30 хиляди. В последно време много от успелите да преминат браздата са превозвани с лъскави лимузини и джипове, за да не се набиват на очи. Полицията всекидневно проверява по пътищата у нас бусове, камиони и баничарки, които най-често прекарват нелегално хора.

Румънци сгащиха сирийци в наш камион

Сирийци натъпкани до пратка с хартия в български камион бяха заловени от румънски граничари. 10 бежанци пътували към Германия през Румъния. Сред тях има и две деца. Шофьорът на камиона, който е български гражданин, е казал пред румънските власти, че товарът в камиона е хартия, но при проверката са открити мигрантите, които са били затрупани сред товар от хартия и кашони. Румънската полиция съобщи, че всеки един от мигрантите е платил по 4 хил. евро, за да бъде транспортиран до австрийската столица Виена, след което е трябвало да бъдат поети от друг каналджия към Германия. Всички бежанци и шофьорът ще бъдат върнати на българските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай