300 000 лв. за парк с дъбове на шест века

300 000 лв. за парк с дъбове на шест века | StandartNews.com

Момчилград. Над 300 000 лв. ще бъдат инвестирани в съживяването на парк с шествековни дъбове. Кметът на община Момчилград Акиф Акиф и министърът на инвестиционното проектиране проф. Иван Данов подписаха договор за финансиране на проект за "Благоустрояване на парк "Кедикчал" с. Равен".

"С благоустрояването на "Кедикчал", който е разположен на стратегическо място по пътя към известните в региона културно-исторически и природни забележителности - тракийското светилище край с. Татул, скалното светилище "Харман кая", Еленовото стопанство, природния феномен "Вкаменената гора", резерват "Боровец", се очаква да се увеличи туристическият поток", е мнението на кмета на Момчилград Акиф Акиф. "Кедикчал" е комплекс от вековни дъбове - благун и космат дъб, на възраст над 600 години. В района на парка могат да се открият различни билки и редки растения. Мястото е популярно и с извиращата лековита вода и стария кладенец, които в близкото минало са били свързани с обичаите и традициите на местното население.

По проекта е предвидено изграждане на детска и спортна площадка, трасиране на алейна мрежа, поставяне на беседки и пейки, обособяване на огнища и др. Най-голямата атракция ще бъде декоративно езерце, което ще съдейства за разумното оползотворяване на съществуващата лековита вода. Свещената местност ежегодно събира хора от различни краища на България и чужбина на събор, който е част от традиционните есенни събори в община Момчилград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай