23 деца са в болница след изгаряне на сцена

23 деца са в болница след изгаряне на сцена | StandartNews.com

Бургас. 23 деца от Украйна се озоваха в болница след като получиха тежки изгаряния докато танцуват на сцена. Тежкият инцидент стана в късния следобяд в понеделник на открития подиум пред читалище "Месембрия" в Несебър. Балетната трупа на украинчетата била включена в програмата на международния фестивал "Слънце, радост и красота", който се провежда ежегодно в стария град. Хореографията на танца предвиждала децата да са боси на сцената. Никой обаче не предвидил, че откритата сцена е нажежена от силното слънце през деня. Според очевидци на трагедията покритието от линолеум било нагорещено до 60 градуса.

Малките балерини излезли да танцуват боси, както било предвидено, и само след няколко минути получили жестоки изгаряния по стъпалата. Децата обаче стоически издържали до финала на танца си. Веднага след това те са откарани в бургаската болница. Транспортирането организирала ръководителката им Ирина Шепеленко, която няколко пъти припадала от стреса.

Дежурните лекари в бургаската МБАЛ повикали на помощ колегите си, които били в почивка, разказаха самите те. "Децата са на възраст между 11 и 13 години. Получили са различни изгаряния като най-тежките са от втора степен", съобщиха от здравното заведение. Бургаските медици преценили, че 16 от децата могат да се приберат в хотела и са ги изписали след като са превързали раните им.

Другите 7 обаче са настанени в хирургичното отделение и са под наблюдение. "Хоспитализираните украинчета са получили най-тежки изгаряния и ги оставихме в болницата превантивно, защото има риск да се развие инфекция", уточниха лекари от МБАЛ. Изписаните им другарчета пък вече са се завърнали в хотел "Гренада" в Слънчев бряг, където балетната трупа е настанена. Танцьорите от Украйна са пристигнали в курорта на 13 юни, за да участват в танцовия фестивал и е трябвало да отпътуват на 22 юни. За инцидента вече са уведомени родителите на децата, които настояват децата им да се завърнат незабавно у дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай