231 пожара са овладени за едно денонощие

231 пожара са овладени за едно денонощие | StandartNews.com

София. „Ликвидирани са 231 пожара като по-голямата част от пожарите в сухи треви – 160, както и пожари в горски масиви, които се развиха на големи площи и бяха своевременно локализирани. За погасяване на пожарите бяха включени всички налични средства на ПБЗН, бяха привлечени и сили от Изпълнителната агенция по горите, Министерство на отбраната, доброволни формирования и сили и средства на общините". Това каза главен инспектор Тошко Бързилов, директор на оперативния дежурен център към главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" пред "Фокус".

Остава висока опасността от пожари в страната, заради жегата, сухата растителност и високите температури. През изминалото денонощие беше локализиран пожарът в софийското село Локорско. През изминалото денонощие звената на „Пожарна безопасност и защита на населението" реагираха на 288 сигнала за произшествия, обясни той.

„При пожара, който възникна в района на село Искрец, община Своге участваха сили от София област – Годеч, Своге, Костинброд. Пожарът беше локализиран на площ от около 60 декара смесена площ и беше спряно разпространението му към населените места. При него изгоряха три постройки, които се намират в района на вилната зона на село Искрец. Пожарът в района на полигона на село Змейово, който беше в иглолистна гора бяха въведени, при гасенето, допълнителни сили и средства от Министерство на отбраната, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". Пожарът беше локализиран на площ от около 200 декара и в мометна се охранява. Друг пожар, който възникна беше този в района на село Еремия, област Кюстендил, където бяха изпратени сили и средства на ПБЗН и на Изпълнителната агенция по горите. Пожарът беше локализиран на площ от около 800 декара борова гора, бяха унищожени 50 декара овощни градини, 5 стопански паянтови постройки и сухи треви и храсти", обясни инспектор Бързилов.

Обстановката е нормална, на всички пожари има осигурено дежурство. Днес е създадена организация за обхождане на пожарите и доизгасяване на отделни огнища, каза още главен инспектор Тошко Бързилов.
Пожарът в района на село Локорско обхвана площ от около 500 декара иглолистни гори и около 300 – 350 декара сухи треви и храсти, каза главен инспектор Тошко Бързилов, директор на оперативния дежурен център към главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". „Пожарът беше локализиран снощи около 20.00 часа, а в 21.00 часа беше осигурена охрана по целия периметър на пожара. В гасенето участваха сили и средства на Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", доброволни формирования от 40 души на Столична община, формирования на Министерство на отбраната – 88 военнослужещи, шест служебни автомобила лек клас за гасене на пожари на Изпълнителна агенция по горите от Ботевград, Кюстендил, Благоевград и Перник, както и месно население. В гасенето на пожара се включиха 12 пожарни автомобила, шест автомобила и един булдозер", обясни главен инспектор Бързилов.

Обстановката в района на пожара при софийското село Локорско е спокойна, пожарът е овладян. Това каза за Агенция „Фокус" кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. На места има единични огнища, които се наблюдават от пожарната, очаквам да бъда изгасени пред деня. Ще продължи и наблюдението на територията на целия пожар, обясни кметът.

През цялата нощ имаше дежурни екипи на пожарната и на Агенцията по горите, кметът на селото беше на място през цялата нощ, както и дежурен от Дирекцията по сигурност към Столична община. Имахме дежурен екип от доброволци, които бяха на разположение, но не се наложи да бъдат мобилизирани, обясни Фандъкова.
Към момента обстановката е спокойна. През цялата нощ на място имаше шест пожарни автомобила и две водоноски, имаше и достатъчно хора и доброволци от селото.

Направен е оглед, обходен е теренът и е установено, че няма горящи огнища в село Локорско, съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 05.00 часа тази сутрин е обходен терена на село Локорско, където вчера възникна пожар. На място следят ситуацията екипи - има 10 автомобила на Пожарната, три водоноски и два автомобила и служители на дирекция Обществен ред и сигурност към Столичната община.

Пожар избухна тази сутрин в Драматичния театър в Пловдив, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив инспектор Георги Кунев от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". На място са изпратени пет противопожарни автомобила. На този етап няма данни за причините, довели до възникването на огъня. Около 00.30 часа е погасен горският пожар над хисарския квартал "Миромир".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай