22 млн. кг храни за бедни ще раздаде БЧК

22 млн. кг храни за бедни ще раздаде БЧК  | StandartNews.com

София. 22 млн. кг  продукти, сред които брашно, ориз, спагети бисквити, вафли и макарони ще бъдат раздадени на два транша в цялата страна.

Инициативата започна днес в София като в софийския клон на БЧК дойде земеделският министър Мирослав Найденов и шефът на БЧС Христо Григоров. В цялата страна ще има разкрити 337 пункта, а продукти ще получат общо 380 000 българи. 5000 доброволци ще помагат на социално слабите хора да пренасят помощите си.

За пета поредна година Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), съвместно с Българския червен кръст (БЧК), осъществява програмата на ЕС „Разпределяне на храни от интервенционните запаси за социално слаби лица”, в която се раздават безплатно различни видове хранителни продукти на най-нуждаещите се хора. По думите на министър Найденов, хората с най-ниски доходи в страната ще получат храна за 42 млн. лв.

Хората, които могат да получат помощи, трябва да си носят личните карти и вземат полагаемото им срещу подпис.  Те са подбрани от Агенцията за социално подпомагане. Помощи ще получат пенсионери, трайно безработни, хора с увреждания и такива, които получават енергийни помощи. Парите се отпускат от Брюксел и се договарят през Държавен фонд "Земеделие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай