20 съкровища от Лувъра с дебют в София

20 съкровища от Лувъра с дебют в София | StandartNews.com

Злато от могилата Рошава Драгана блести до Боскореале

Богаташ се опитал да спаси чиниите си от вулкана Помпей


Съкровища от Лувъра правят своя първи дебют в България. В Националния археологически институт с музей при БАН блести Съкровището на Боскореале. До него, в съседната зала е изложено богатството на тракийски аристократ, открито край Стара Загора. Експозициите са под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов и посланика на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Изложбите са организирани от НАИМ при БАН и Лувъра.

"Двете изложби се допълват, защото експонатите са единични. Българската е продължение от съкровището Боскореале", каза шефът на археологическия музей доц. Людмил Вагалински на официалното откриване вчера. На него присъстваха също д-р Ангел Динев, шеф на Старозагорският музей, и представителката от Франция д-р Франсоаз Готие.

Експозицията от "Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале" е компенсация за експонатите, които България праща в Лувъра. Изложбата ще продължи около три месеца. Съкровището вече пристигна у нас и можем да се насладим на над 20 съда от италианското имане. Сред тях блестят с разкоша и красотата си съдове за хранене и пиене, допълнени от чифт златни обеци. Световноизвестната Купа с Африка, подноси, блюда, триподи, скифози и черпаци са изработени от лято, ковано, щамповано, гравирано, цизелирано и частично позлатено, припоено сребро. Находките впечатляват с изящната си изработка и свидетелстват за развитието на културата през римската епоха.

Стоте съда за хранене от Боскореале са намерени при разкопки в италианската област Кампания, скрити в яма под къща на богаташ, който се опитал да ги спаси при изригването на вулкана Помпей през 79 г. Последният собственик на сребърния сервиз вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. В изложбата е показана отливка от нейното лице и обеците, които е носила при гибелта. То е открито в края на ХIХ век при опит на местен подземен собственик да направи заграждения на негов имот.

Изключително ценни находки от надгробната старозагорска могила Рошава Драгана, в която са погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, също участват в изложбата. Предпазно и нападателно въоръжение, сред което е рядък бронзов шлем маска, подчертават принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Златни накити и нагърлици в гробове на мъж и жена и златни венци потвърждават високия им обществен статус. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, части от мебелировка, подобна на тази от областта Кампания, сред която изискан канделабър с изображение на херма, с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами, отразяват изискания начин на живот и лукса, с който са били заобиколени.

Впечатляват и инструменти на труда, които свидетелстват за основните занимания на обитаващите могилата. Земеделските предмети, модел за калъп за керамика и глинени съдове, произведени на място, показват на какво се дължи богатството на собствениците на това имение. Оброчените плочи на Тракийския конник, открити до жилищната част на комплекса и могилният некропол на вилата, разкриват тракийските корени на неговите обитатели.

Група сребърни чаши тип "Боскореале" и изключително редки стъклени съдове, открити близо до Стара Загора, допълват представата ни за богатия градски бит на местната тракийска аристокрация, съпоставим с този на римските първенци в Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай