20 пред зъбите на тигъра

20 пред зъбите на тигъра | StandartNews.com

Майка с две деца на метър от хищника

20 посетители на столичния зоопарк преживяха ужаса да се изправят очи в очи с тигър. 300-килограмовият хищник се измъкнал от клетката, която небрежен пазач забравил да затвори.

"Видях как тигърът просто бутна вратата, тя се отвори и той излезе", разказва по-късно все още разтрепераната Емилия, която била с двете си деца - на една и на четири години. Докато другите хора в залата избягали, майката се оказала в капан. Звярът Мърдок минал края нея и легнал пред входната врата, отрязвайки пътя навън. В паниката си жената звъннала на 112, но оттам не й повярвали. След няколко кошмарни минути работници посочили на Емилия авариен изход, от който тя се спасила с децата си. Едва след това започнала акцията за прибиране на амурския тигър. Мърдок паднал упоен едва след третата стрела.

Животното излезе от клетката, разходи се на метър от жената с хлапетата, 112 не вярват

Емилия Николова решава да заведе двете си малки момченца в неделя в столичния зоопарк. Сутринта и през ум не й минава, че няколко часа по-късно може да имат толкова близка среща с един от обитателите му. Младата майка с двамата малчугани са сред двадесетината посетители в залата "Големи котки", в момента в който амурският тигър Мърдок излиза от клетката си и започва да се разхожда из залата. "Видях как той просто бутна вратата, тя се отвори и тигърът излезе", разказва по-късно все още разтрепераната Емилия.

Малко преди инцидента гледачът е оставил обяда в клетката на хищника. Но е забравил една от вътрешните решетъчни прегради вдигната. Това позволява на животното да напусне необезпокоявано клетката и да слезе в залата с посетители, където се намират освен това аквариумите с рибки и терариума с влечугите.

Охраната реагира светкавично и бързо и тихо започва да извежда посетителите навън с идеята да изолира и заключи животното само в залата. Емилия обаче с двамата си синове - на 3 г. и на година и половина, се намират в най-отдалечената част. Без видимост към изхода, но виждайки огромния хищник да пристъпва към тях, майката сгушва децата си, прошепва им да мълчат и да стоят неподвижни и кляка под един от храстите в помещението.

Мърдок обикаля бавно около шадравана в средата на залата, при което се приближава почти на метър до треперещите деца и майката. "Бях като парализирана, стисках децата и си мислех как да реагирам, ако тигърът се спре до нас и ни нападне", разказва Емилия.

През ума й минава, че може да използва чадъра си. Или просто да го разтвори, за да се предпазят от хищника. Но не го прави. В този момент тя вижда работници в една от клетките наблизо, които й правят знаци къде е най-близкият авариен изход. Те са там заради ремонт и стават свидетели на цялата драма. След кратка разходка Мърдок ляга пред централния вход на залата.

Емилия набира спешния телефон 112 и съобщава за тигър излязъл от клетката си в столичния зоопарк. Отсреща я смятат за шегаджия и не й обръщат внимание. Майката издебва момент, в който бяга с децата към сервизния изход, където я чакат хората от зоопарка. Залата е изпразнена и едва тогава започва акцията по обезвреждането на животното.

Междувременно всички посетители в зоопарка са изведени и той затвори врати до края на деня. На място веднага пристигнаха кметът на София Йорданка Фандъкова, дежурен екип на ветеринарномедицинската служба в кв. Симеоново, общинска полиция и дори спецотряд от службата за борба с тероризма, чиято намеса за щастие не се е наложила.

Упоиха голямата котка с три стрели

Животното скача на ветеринаря с пушката

"Нито за миг не е имало риск за живота на тигъра", казва директорът на зоопарка Манол Нейков. На мястото на инцидента веднага пристига специализираният екип на зоологическата градина, подготвен за действия в рискови ситуации. Оборудвани са с далекобойна пушка с упойващи стрели и пистолет за по-къса дистанция. Отзовава се и подкрепление лекари от Ветеринарномедицинската служба в кв. Симеоново, които също носят оръжие с упойващи стрели.

Близо 300-килограмовият амурски тигър пада упоен едва след третата улучила го стрела. Тя е изстреляна от ветеринарния лекар на зоопарка д-р Иван Цветков. За да хване животното на мушка, той влиза през сервизните помещения в клетката му и оттам стреля към него през решетките. Те го спасяват, защото раздразненият Мърдок преди да падне под упойка, се нахвърля към д-р Цветков.

"Гонитбата трая почти 3 часа", разказва шефът на зоопарка. Тигърът непрекъснато се движел из залата. Част от ветеринарните лекари са го държали на мушка от покрива, но само две от стрелите го застигат. За животното ситуацията също е стресова, а това вдига адреналина в организма и упойките действат по-бавно. След това 8 души изнасят заспалото животно в изолатора. Ветеринарите са го прегледали, сложили са му кортизон и антидот. Мърдок се събужда два часа по-късно.

Свикнал е с хора и не е агресивен

Радко Сертев, зам.-шефът на зоопарка

При подобна ситуация трябва да се запази спокойствие. Това е тигър, който е питомен, от малък е хранен от ръка. Така че поведението му не може да се сравнява с диво животно. Но все пак смятам, че опасност е имало. Добре е, че жената се е скрила и не е мърдала, за да не предизвиква реакции на животното. Но така или иначе трудно е могло да се прогнозира как ще реагира Мърдок. Но този тигър е свикнал да бъде в обкръжението на хора, така че не би трябвало да се очаква агресия.

Гледачът е с опит, сам е извел хората

Манол Нейков, шеф на столичния зоопарк

Гледачът, забравил да затвори вратата на клетката, е от опитните - специализиран да се грижи за едрите хищници. Ще бъде наказан, но не мога сега да кажа дали ще бъде уволнен. Каква ще е ползата, ако го уволним и наемем нов човек, който трябва да се обучава? Той преживява много тежко всичко, което се случи. За щастие е реагирал адекватно, след като е видял какво се случва. Той самият веднага се е включил в извеждането на хората от залата и затварянето й.

Всички гледачи минават обучение от месец и половина, преди да бъдат назначени. След това се оценяват с атестати от другите им колеги дали могат да работят и чак след това се пускат да работят сами. Ако покажат данни, че не стават за гледач на хищници, ги местим в друг сектор или ги освобождаваме.

Избягали животни от зоопаркове

1993 г.
- Избягала лъвица от плевенския зоопарк

2007 г.
- 2 избягали мечки от благоевградския зоопарк
- Избягал чакал от софийския зоопарк

2009 г.
- Опит за бягство на мечка от ловешкия зоопарк

2011 г.
- 3 пъти бяга мечка от зоопарка в Айтос
- Избягал енот от кюстендилския зоопарк

2013 г.
- Избягало кенгуру от частен зоопарк в пловдивския квартал "Коматево"

2014 г.
- Избягал ягуар от ловешкия зоопарк

Мърдок стана тв звезда на година

Амурските красавци са вписани в Червената книга

Тигърът Мърдок стана тв звезда за първия си рожден ден. Той е осиновен от bTV и кръстен на тогавашния собственик на телевизията Рупърт Мърдок. Голямата котка се появява на бял свят на 4 март 2002 г. Година по-късно Мърдок става тв звезда. Той смени дакела и пилето в клипчето преди и след рекламните блокове по bTV. Снимките обаче никак не са леки. Амурският тигър не се зарадвал на големия тв екип от оператори и техници, които го наобиколили. През цялото време ръмжал нервно. За да бъде направен клипът, операторът използвал техниката "блу бокс" (снимки на син фон, които после се наслагват върху анимация). Мърдок обаче не искал да поседне върху синия мокет и да гледа в монитора. Посетителите в зоопарка тогава пък се дивили на гледката: "Бре, как са му обзавели клетката - и телевизор има". Никакви примамки обаче не помогнали Мърдок да влезе в блу бокса. Накрая операторът Румен Златинов се промъкнал при бъдещата тв звезда. Тигърът пък се опитал да отхапе обектива на камерата. Но снимките приключили благополучно.

"Този тигър не е агресивен. Той е социален, постоянно е в контакт и срещи с хора", разказа за Мърдок вчера шефът на столичния зоопарк Манол Нейков. По думите му тигрите нападат, когато са гладни, а Мърдок не е бил гладен в неделя, когато реши да се разходи в зоната за посетители.

Амурският тигър е един от най-рядко срещаните в света. Той е от изчезващите видове, вписани в Червената книга. В наши дни на планетата са останали едва 450 екземпляра от този вид. Мъжките могат да пораснат до 3,3 метра и тежат повече от 300 килограма. Женските са по-малки. В зоопарковете амурските тигри живеят около 25 години, а в природата - 15.

Още проверяват случая с Алонсо

Прокуратурата в Ловеч още проверява случая със застреляния ягуар в ловешкия зоопарк. Магистратите трябва да установят дали са били законосъобразни действията по издирването и залавянето на избягалото животно. На 3 август от клетката си в ловешкия зоопарк избяга ягуарът Алонсо, след като работник бе оставил вратата отворена.

Канят семейството безплатно в парка

Заради преживения стрес Емилия и двете й деца ще бъдат компенсирани с безплатни посещения в зоопарка. "Тези дни ще се срещнем и ще й се извиним още веднъж за тревогата", заяви за "Стандарт" шефът на зоопарка Манол Нейков. Има възможност малчуганите или поне по-големият от тях да бъде включен в зооучилището безплатно. Билетът за посещение на зоопарка обаче не включва застраховка от инциденти, така както е при градския транспорт. Със сигурност обаче зоологическата градина е застраховала служителите си.

Майката и детето могат да предявят в съда претенции за неимуществени вреди заради преживяния стрес, твърдят адвокати. Това обаче подлежи на доказване с медицински експертизи, които да докажат, че стресът е накърнил здравето им. В закона няма фиксирана сума за претенцията. Според адвокати обаче пострадалите могат да искат около 5000-10 000 лв. обезщетение. Възможно е да бъде постигнато и извънсъдебно споразумение между двете страни за определена сума.

Фандъкова заръча чип за всяка клетка

Проявена е изключително голяма небрежност от страна на гледача. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя благодари все пак на хората, че са реагирали адекватно и спокойно са напуснали залата. "Едва след като бяхме сигурни, че за хората няма риск, започнаха да се предприемат всички действия, така че и животното да не пострада", каза Фандъкова.

Още днес Столична община и ръководството на зоопарка започва проверки и анализи на системите за сигурност. "За да се случи подобен инцидент, очевидно тези системи не са функционирали както трябва", посочи градоначалникът. Фандъкова припомни, че директорът Манол Нейков е назначен наскоро, но трябва да ускори мерките по сигурността в зоопарка. Тя е възложила да се изработи цялостна концепция, която да включва въвеждане на електронни карти за влизане и излизане на вратите на клетките. Само така няма да има риск служител да се разсеe и да предизвика подобен инцидент. Повече камери и автоматизация също ще помогнат за по-добрата сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай