20 хил. декара са в пламъци край Свиленград

20 хил. декара са в пламъци край Свиленград | StandartNews.com

Свиленград. Край Свиленград над 20 000 декара са в пламъци. Строителите по АМ „ Марица" пренасочват техниката си към големия пожар в Свиленградско. Огънят вилнее близо 24 часа между селата Михалич, Студена и Равна гора.

Заради опасната близост на пламъците снощи до с. Равна гора, жителите на малкото селце бяха събрани на площада в готовност за евакуация. Пожарникарите обаче успяха да спрат огъня буквално пред първите къщи- на 50 м. от селото и извеждането не се наложи.

На помощ беше повикан и хеликоптер от авиобазата в Крумово. Въпреки това стихията все още бушува, заради вятъра, който от вчера духа в района.

Огънят вече е погълнал над 20 хил. дка земеделски площи, пасища и мери, сухи треви, и гора. Участък от 3 км. днес продължава да гори и на там са насочени всички усилия на огнеборци и доброволци. Няма опасност за хората от селата и засега не се налага те да бъдат евакуирани.

Заради тежката ситуация на място работи кризисен щаб под ръководството на изп. длъжността областен управител Кадир Исов и шефът на областната пожарна комисар Николай Вълчев.
Очаква се да пристигне тежка техника за правене на просеки от ТЕЦ „Марица Изток".

На място в огъня са и 35 военни от хасковското поделение 52 740, 15 противопожарни автомобила, огнеборци, доброволци, земеделски производители със своята техника, служители на „Гранична полиция" и горски също са в огъня. Съдействие оказва и Община Свиленград. Ако вятърът отслабне днес пожарът ще бъде овладян напълно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай