17-годишна терористка от Холандия е задържана в Хасково

17-годишна терористка от Холандия е задържана в Хасково | StandartNews.com

Търсената от холандските власти с обвинение за участие в терористични фракция Шаима Калоуаа остава в ареста в Хасково. 17-годишната холандка беше изправена пред съда в четвъртък по искането на прокуратурата да й бъде постановена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража".

Пред окръжните магистрати непълнолетната Шаима посочи, че и нейното желание е да остане в ареста. А като за основна причина за това посочи, че няма никакви пари в себе си.

За нея има издадена Европейска заповед за арест. Непълнолетната холандка се издирва от Окръжна прокуратура на Централна Нидерландия за тероризъм – участие в терористична организация, имаща за цел да извършва терористични престъпления и трафик на хора.

Сигнал за изчезването на ученичката е бил подаден от родителите й, които били обезпокоени, че тя се кани да поеме към Сирия, за да се присъедини към "Ислямска държава".

Според данните от холандската прокуратура момичето е било във връзка с радикализирани ислямисти, включително и с бойци на Ислямска държава.

Момичето е задържано на 5-ти октомври на ГКПП-Капитан Андреево при опит да напусне страната.

При ареста заедно с нея са задържани още двама холандци - Илиас Хасанна на 22 и 18- годишният Юнес Айса , също търсени по Европейски заповеди за арест и с обвинения за участие в терористични групи.

Мерките на двамата бяха гледани в сряда и съдът ги остави с постоянна мярка задържане под стража зад решетките.

Тримата са пътували заедно, а преди да се отправят към границата ни с Турция са имали кратък престой в София. Според версията им пътуването им към Турция било чисто от туристически характер, възнамерявали да прекарат уикенд в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай