1.6 милиона напуснали България

1.6 милиона напуснали България | StandartNews.com



София. Близо 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.
Около 27% от българите са готови да напуснат страната ни и в момента, сочи проучване за мобилността на трудовия пазар. Основната причина за това е ниското ниво на заплащане и липсата на работа.

60% от потренциалните емигранти са готови да останат в чужбина завинаги, а 35% желаят да се върнат в родината, показват още данните на изследването.Най-предпочитаните дестинации от сънародниците ни са Великобритания, Германия и Испания. Въпреки кризата интересът към Гърция също не е намалял, отчитат експертите.

Българите с високо образование обикновено успяват да се адаптират в новите страни, макар че често работят под квалификацията си, показват данните от изследването.Засега само въведените ограничения за достъп до пазара на труда в европейски страни задържат тук сънародниците ни, отчетоха още експертите. В Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за работа за емигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай