15-минутна програма за гъвкаво тяло и здрави стави

15-минутна програма за гъвкаво тяло и здрави стави | StandartNews.com

Калина Русева - инструктор по аеробика и фитнес
Клуб MD sport, зала 5-Б, стадион "В. Левски"

ПЕТЪЧЕН ФИТНЕС

Универсална рецепта за перфектна фигура няма. Няма и стандартни упражнения, които като с магическа пръчка да преобразят тялото ви за броени часове. За наше щастие обаче, има тренировъчни модели, покриващи голяма част от капризните женски зони. Тези схеми са идеалният вариант за работа - не отнемат много време, натоварват комбинирано цялото тяло, без опасност от предозиране и внасят разнообразие, разчупвайки нестандартно тренировъчния стереотип.

Танците отдавна разшириха параметъра на професионалните изяви и със страшна сила навлязоха в територията на активно спортуващите хора. В залите е пълно с разни невероятни заглавия на стилове и часове по най-различни разновидности на класическия или модерния балет. Целта е обща - да се постигне добра фигура и качествено смъкване на килограми.

Прекрасна възможност за жените, които не са почитателки на силовите програми, е да се занимават с танци. Тук движенията са едновременно прости, но трудни за изпълнение, защото изискват развиване на качества като гъвкавост, координация и цялостна пластика на тялото. Именно в това е и ключът към постигане на изтънчен силует при заниманията с танци. На практика, всички съвременни модели на един такъв час, включват както базови движения и пози от класическия балет, така и стъпки с хореография от модерните стилове. Това прави тренировката интересна, времето минава неусетно, а вие ставате вир-вода. Страхотно, нали?!

Днес ни гостува Ели Любомирова - един от топинструкторите в Римини. Ели ще покаже няколко движения със заемки от балета, адаптирани на популярно ниво (б.а. следвайте упражнения 1,2,3 и 4). Работете според възможностите си в момента и не пресилвайте тялото в желанието си за бърз напредък.

1. Повдигане с извъртане

Застанете изправени, пренесете тежестта върху ляв крак, изпъвайки десния встрани в шпиц; отворете ръцете странично на нивото на рамената (б.а. позицията е на малка снимка). От това положение започнете плавно да извъртате тялото вляво, като изнесете десния крак максимално назад, запазвайки позицията на стъпало в шпиц. Задръжте за 5 секунди и върнете обратно към изходна позиция. Повторете същото с другия крак.

2. Плие скок

Заемете позиция плие (б.а. на малката снимка) като от стоеж съберете петите и отворите пръсти встрани, сгъвайки леко колена в полуклек. Тялото е изправено, ръцете - с леко свити лакти, са близо до таза отпред. Оттук подскочете нагоре, запазвайки изправена позиция; изпънете краката; стъпалата застават в шпиц в крайната горна фаза на движението. Направете 12 скока, без да бързате, в равно темпо до края на серията.

3. Клек и лъндж

От позиция на широк клек с отворени навън стъпала, изпънете гръбнака и хванете ръцете над главата (б.а. на малката снимка). Оттук, без да повдигате таза нагоре, се извъртете странично вляво до позиция на лъндж като изнесете ръцете изпънати напред. Върнете обратно и направете движението вдясно. Повторете по 10 пъти на всяка страна.

4. Разтягане

Седнете на пода и отворете изпънати краката встрани. Започнете да навеждате тялото напред и надолу, като държите гърба прав. Целта е да се наведете максимално напред, без да свивате колената. Това става постепенно, ако не сте разтегнати. Направете няколко серии, задържайки в позиция по 30 секунди на всяка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай