150 000 лв. има вече за "Великден за всеки"

150 000 лв. има вече за "Великден за всеки"  | StandartNews.com

150 000 лева са събрани през първите десет дни от началото на кампанията "Великден за всеки" - "Подари празник на баба и дядо". Това обяви омбудсманът на републиката Мая Манолова в "Седмицата" на Дарик.

Идеята на инициативата, в която Нова телевизия и Дарик радио са медийни партньори, е пенсионерите, които няма да получат великденски добавки, да могат също да разполагат с необходимите неща за празничната трапеза. Манолова посочи, че в дарителската кампания вече са се включили бизнес организации, както и политически групи.

"Правителството даде великденски надбавки на 1,1 млн. пенсионер, а всички пенсионери в страната са 2,5 млн. Усилията и подкрепата, която искам да осигуря чрез добротата на българските граждани към пенсионерите, е за тези, които получават малко над 300 лева", заяви Манолова.

"Ще получат толкова пенсионери, колкото пари се съберат в тази дарителска акция. С тези средства, които ще се наберат по дарителската сметка, с помощта на "Български пощи", който са оператор на ваучери за храна, да се обърнат във ваучери, които да се дадат на пенсионерите за Великден, с които те ще могат да пазаруват от 5000 магазина. Те са достатъчно много във всички населени места, така че няма да има никакъв проблем за пенсионерите, които получат ваучер за 20 лева, да пазаруват от най-близкия магазин, стока, която са си избрали за празника", разясни още за инициативата омбудсманът на републиката.

"Идеята е парите да бъдат децентализирани. Всеки дарител посочва общината, за която иска да дари. Така съществува и връзка между дарителите за една община и хората, които ще получат, както и по-голяма заинтересованост да бъде сбрана повече подкрепа", посочи още Манолова.

"Ваучерите ще бъдат насочени към съответната община, в зависимост от това колко пари са събрани. Там ще се разпределят между представител на местната власт, на кмета, Българския Червен кръст, местния омбудсман и пенсионерските клубове", съобщи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай