150-годишна носия донесе корона на Мисис България Валери Стефанова в Корея

Взех я от моя приятелка, която колекционира носии – споделя Валери

150-годишна носия донесе корона на Мисис България Валери Стефанова в Корея | StandartNews.com

150-годишна носия донесе лента и корона на най-красивата омъжена жена за 2020-та година Валери Стефанова на конкурса Мисис Вселена, който се проведе в Южна Корея. Голямата титла и корона е отишла при рускиня, но нашата красавица си е тръгнала с три ленти и малка корона. 

„Това че спечелих тура за традиционни облекла бе абсолютна изненада не само за мен, но и за останалите участнички. Аз носех автентична българска носия, с плетени чорапи и цървули. Това бижу е на 150 години. Взех я от моя приятелка, която колекционира носии“ – споделя Валери.

Тя уточни, че носията е от Кюстендилско и спада към саичния тип облекла, които са характерни за цяла Южна България - състои се от риза (кошуля), сая, пояс, тканица (престилка), нагръдник, пафти, забрадка и е известна под името “казмир”. 

В първия момент като видяла останалите рокли на момичетата, много се разстроила, „искаше ми се да се заровя в земята“, казва тя. Те били с огромни, красиви, дизайнерски рокли, които тежали по 15 – 20 кг, с много пера и пайети. 

„Бяха толкова зашеметяващи, че журито като каза моето име, се вцепених, не повярвах, аз мислех, че съм тотално неподготвена за този тур“. 

100 участнички от цял свят прекарват 10 дни в Южна Корея, където е и бляскавият финал. 

„Програмата беше много тежка, ставахме в 7:00, трябваше да сме гримирани с оправени коси. По цял ден имахме програма и репетиции. Беше тежко и от друга гледна точка – всички момичета бяха разпределени в стаи по 4 или 6, нямаха легла, нямаха дори матраци, спяха на пода с по една завивка. Аз бях с мъжа ми и той взе хотелска стая. Храната не можеше да се яде, отслабнах 3 килограма. Корейците не са много дружелюбни, през цялото време крещяха, бяха намусени, нямаше как да се разбереш с тях, абе като в казарма ни третираха“ – сега през смях се сеща красавицата за преживяванията си.

Желязната дисциплина, на която е научена й печели още една лента в един от туровете – за присъствие и добро представяне. 

А един от дните е бил социално ангажиран. 

„Имахме голяма презентация на тема домашно насилие. Всяка една от участничките се беше подготвила по темата. Оказа се, че повечето момичета са неработещи, аз бях единствения адвокат. При това пряко се занимавам с домашното насилие, специализирала съм наказателно право и повече от 50% от клинтите ми са жертви на домашно насилие. Бях много подготвена по темата и всъщност това ми донесе още една лента – на Бизнес дама“ – заключва Валери.

Може да последвате Мисис България 2020 Валери Стефанова в профила й в Instagram – Val_Stefan_

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай