134 години от създаването на българската гвардия

България вече си има първата жена гвардеец.

134 години от създаването на българската гвардия | StandartNews.com

София. Днес  се навършват 134 години от създаването на българската гвардия. Националната гвардейска част ще  отбележи своя празник с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Гвардията има за цел да демонстрира независимостта на България - на държавата и президента. Охранява държавния глава и повдига духа на армията и народа. Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката.

През 1879 г. княз Александър I Батенберг създава своята лична гвардия, а на 12 юли същата година е осъществен и първият официален ескорт на българския княз. Днес тя се нарича Национална гвардейска част. През 2001 г. е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия. Включва войскови единици за отдаване на военни почести и представителен духов оркестър.

Националната гвардейска част извършва ритуала "Тържествена смяна на почетния караул пред Президентството" за първи път на 5 ноември 2003 г. На всеки кръгъл час се сменя караулът пред президентството. Униформата на българските гвардейци е заимствана от Легията на Георги Раковски. Към нея неизменно присъстват орловото перо на калпака и Александровската звезда.

Нежната гордост на гвардейците

България вече си има първата жена гвардеец. Гергана Иванова още от ученичка в гимназията мечтаела да влезе в системата. Завършила е средно образование със засилено изучаване на български език, литература и история, която й е повлияла много за бъдещите решения. След дълъг размисъл най-накрая през 2007 събрала кураж, подала документи за Армията и била приета. Макар да няма военни в семейството, всички приятели и роднини я подкрепили. Преди да стане гвардеец, била 4 години в сухопътните войски в Горна баня, но след като закрили поделението, се преместила за 1 година в химическо поделение в Мусачево.

"Гвардията е представителната част на българската армия. Всичко, което правеха, много ме привличаше и затова реших да се присъединя, но не знаех какво щях да правя, ако въобще не ме бяха приели", разказва Гергана. Тя споделя още, че винаги е искала да работи нещо, което й доставя удоволствие, и въобще не съжалява за избора си. Изискванията за мъже и жени в армията са едни и същи. В началото й било много трудно с тренировките, но постепенно свикнала и сега се справя много добре. Споделя, че участва в много мероприятия и е доволна. "Детето ми винаги ме разпознава на снимки", разказва още гвардейката. Отношението на колегите й към нея не е по-различно. Обичат да се шегуват и си прекарват работното време във веселба. Гергана е семейна. Със съпруга й Росен се запознали през 2009 година в поделението в Горна баня. Той е бивш военен и сега работи във Военна полиция. Имат дъщеричка на 3 години, която носи името й. Споделя, че ако детето й реши да наследи професията й, ще я подкрепи напълно.

През свободното си време обича да чете любовни и криминални романи, да излиза с приятелки по заведения и на шопинг, да ходи на кино и да пътува в България. Родният й край Петрич е любимата й дестинация. "Обичам да се прибирам у дома и да се срещам със стари приятели и роднини", споделя Гергана. И разказа още, че е ходила на море в Гърция и в Македония при роднини, но не й харесало толкова, колкото в родината. Любимият й български паметник е Шипка. "Ако има други жени гвардейци, моя отговорност е да им дам добър пример", разказва Гергана. Тя догодина ще подава документи за сержантския колеж във Велико Търново, където ще прекара 9 месеца и ще бъде подложена на тежки физически и психически натоварвания, но ще ги преодолее, за да се повиши във военно звание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай