130 лв. за нощ в най-евтиното бунгало, 5 бона е сватбата

Протестиращи се канят да барикадират с лодки и дюшеци плажа на управляващите

130 лв. за нощ в най-евтиното бунгало, 5 бона е сватбата | StandartNews.com

Протестът срещу кабинета може да се пренесе край морето директно от жълтите павета в столицата."Да блокираме Евксиноград" е най-новата отворена група във Фейсбук". Тя е събрала над 350 участници и броят й непрекъснато расте. Варненци предлагат входът на двореца "Евксиноград" да бъде окупиран и така да провалят лятната ваканция на властта. "Нека да покажем, че протестът продължава! Нека да блокираме "Евксиноград", за да им напомним, че сме тук! Искаме край на лошите назначения и тяхната оставка", зоват в социалната мрежа.

"Евксиноград" може да осъмне блокиран по море и суша в началото на август. Инициаторите на преместването на протеста предлагат сухопътна и морска блокада на правителствената резиденция. Освен на входа на базата на властта, който се охранява строго от НСО, с лодки и дюшеци можел да се окупира плажът й по море от местността Траката.

"Въпреки смелите заявки в онлайн пространство реалността показа, че антиправителствените протести във Варна окапаха бързо", пише обаче в други коментари. "В последните седмици малобройна групичка скандира пред общината за оставка на кабинета "Орешарски". Демонстрантите са толкова малко, че дори не са в състояние да блокират кръстовището пред сградата на общината, както беше по време на февруарската революция край морето", споделят обитатели на морската столица. Групата "Едно море - един приморски парк" пък лансира идеята на входа на Варна да бъдат поставени билбордове "Оставка", които да посрещнат депутатите.
От 1 август по правило елитната правителствена почивна база край Варна

се затваря за простосмъртни

Вече кипи трескава подготовка в нея в очакване на депутатите, ако си гласуват отпуск от 5 август и дойдат да придобиват загар край морето. Някои вече са прескачали през уикендите, за да доведат семейството и челядта си, и същевременно да нагледат работата в местните партийни организации. Спорадично и поединично ще пристигат и министри от кабинета "Орешарски", научи "Стандарт". Варненските депутати и министри ще си почиват у дома, но признават, че техни колеги вече са направили резервация в почивната база.

"Евксиноград" вече се лъска за ВИП гостите. Щателно се пръска за комари и се чисти огромният парк, ширнал се на 550 дка, както и около Двореца, строен при Фердинанд, който напомня френските ренесансови дворци от ХVIII век. Почиства се и около романтичното езеро с лилиите и статуята на Нептун, украсена с ангелчета. Мястото е супердекор за сватбени тържества, които няма да спрат и през август. Младоженците трябва да се бръкнат с 5 бона, за да се венчаят сред бившите царски покои. Ако искат само фотосесия на този фон, ще олекнат с 500 лева.

Камериерките лъскат и голямата хотелска база, освежават интериора навсякъде. Служебното правителство на Марин Райков отпусна 192 000 лева за мебели и обзавеждане на бунгалата на плажа за новия сезон. Парите бяха за подмяна на дивани, фотьойли, гардероби, нощни лампи и маси и столове за терасата и за ресторант "Тунела". Най-евтината почивка в бунгало на морето започва от 130 лева на нощ. За престой във вила "Чинар" се плаща 600 лева.

Големият апартамент в най-хубавата вила "Магнолия", където са били и любимите покои на Тодор Живков, излиза 300 лева. Толкова е и

наемът за нощ в прословутото Слънчево бунгало

където обикновено отсядат президентът и премиерът на държавата. Освен със собствен плаж Слънчевото бунгало разполага с басейн и барбекю. До кокетната еднофамилна къща се слиза с открит асансьор. Тя е строена по Татово време през 70-те години според изискванията на Людмила Живкова. Нарича се "Слънчево" заради близостта му с една от най-големите реликви на "Евксиноград" - слънчевия часовник. Той е бил подарен от кралица Виктория на царската фамилия.

Мезонет във Фердинандовата къща, в която обичаше да отсяда Иван Костов, когато беше премиер, е 550 лева. 260 лева струва апартамент в нея. Стая лукс в "Манастира" може да се наеме за 130 лева. Нощувките не включват закуска.

Плажът на властта с най-евтина сянка

Крехко агнешко и всякакви риби са неотменна част от менюто на ресторант "Тунела". Кулинарната листа на главната готвачка Пенка Радева се сменя по традиция на всеки две седмици. Сред най-засуканите ястия присъстват екзотични тигрови скариди със сусам.

Цената на прословутото кюфте на властта е закована от години на 1,38 лева. Тройка кебапчета с гарнитура пържени картофи излиза 6-7 лева. Рибите, които са на почит в кухнята на ресторанта, са от пъстърва до сьомга и лаврак. Цените на порция са от 15 до 25 лева. Ароматно кафе на терасата с изглед към залива излиза само левче. Винените еликсири от царската изба са по 10-14 лева. За да е цялостно удоволствието на посетителите, на видно място в заведението се предлагат пури и двайсетгодишен евксиняк - конякът, който се произвежда и отлежава в избата на "Евксиноград". Бутилка от ценното питие струва между 32 лв. и 57 лв. според това колко години е отлежала - десет или двайсет. Два вида ракия се правят в резиденцията - млада и резерва. Малката ракия се предлага по 2-2,50 лева. Сянката на плажа на властта е най-евтина в сравнение с останалите курорти - чадърът струва 3 лева, а шезлонгът - 2 лева. Цяла шатра за компания е двайсетачка. Сред екстрите на "Евксиноград" са барбекю на брега на морето, басейн, джакузи, фитнес зала, боулинг зала, баскетболно и волейболно игрище, велосипеди, водни ски. Час игра на тенис на корта е 15 лева, наемът на водно колело - десетачка, а любителите на сърфа плащат по 5 лева на час.

Шабла с отстъпка за простосмъртни

100 лв. излиза нощувката в луксозна стая на резиденция "Добруджански двор" в Шабла. Простосмъртните все още могат да се възползват от изключителната оферта, защото няма мераклии от властта да отмарят в резиденцията. В цената от 100 лв. са включени още две закуски, високоскоростен интернет достъп. Простосмъртните могат да се възползват и от друга оферта - наем на вила в резиденцията, която осигурява абсолютна дискретност за обитателите й и пълен релакс, защото е разположена на самия плаж, който е скрит от любопитни очи от естествена растителност.

Наемът на вила е 450 лв., като в тази цена влизат и 4 закуски, при пет нощувки. Тези цени са валидни до края на август, който е причислен към категорията "висок сезон". Всеки, който проявява интерес, може да се обърне към администрацията на Министерски съвет, където да направи своята резервация. За обяд и вечеря почиващите в шабленската резиденция могат да избират от богатото меню, което се предлага, като цената на блюдата е с надценка от 120% спрямо пазарната цена. Лекото поскъпване на предлаганите порции блюда спрямо миналата година се дължи на това, че цените на храните се повишиха на пазара, казват от резиденцията. Това обаче се компенсира от допълнителната екстра, която се предлага - отстъпка от цената на нощувката в "Добруджански двор" или пък някоя от вилите. Ако се резервират и платят между 5 и 9 последователни нощувки, отстъпката е 5 на сто, а ако нощувките са над 10, то тогава отстъпката в цената е 10 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай