11 г. от атентата срещу българския контингент в Кербала

11 г. от атентата срещу българския контингент в Кербала | StandartNews.com

София. На днешната дата се навършват 11 години от атентата срещу българския контингент в иракския Кербала. При него камион-бомба нахлу в базата ни и се взриви, при което загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени, припомня БГНЕС.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (база Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи.

Те са капитан Георги Христов Качорин – командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов – командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров – командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров – мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев.

Анализът тогава показва, че около 12.45 ч., по сигнал от два поста в района на база "Индия" за явна заплаха за самоубийствен атентат с камион-бомба, северозападно от базата, караулът и групата за бързо реагиране откриват стрелба по движещия се камион. "Въпреки успешните попадения и безжизненото състояние на лицата, намиращи се в кабината, камионът-цистерна продължава движението си по посока на сградата. По всяка вероятност цистерната е взривена дистанционно, като минута преди взрива базата е обстреляна допълнително с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка /РПГ/.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутва оградната стена, както и почти всички стени от северната страна на база "Индия". След около 10 минути е извършен подобен атентат и в центъра на град Кербала, непосредствено пред сградата на Кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно се извършва атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване", се казва в него. Там е посочено, че при нападението българските военнослужещи са проявили висок професионализъм и хладнокръвие при неутрализиране на атаката и с действията си те са предотвратили по-големи загуби и разрушения.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, командири на военни формирования и военнослужещи от гарнизон Плевен ще присъстват на 27 декември на панихида в памет на военнослужещите, загинали в Кербала, Ирак. Църковният ритуал ще започне от 12.30 ч. в църквата "Св. Николай" в Плевен.

С воински ритуали ще бъде почетена паметта на майор Георги Качорин, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Свилен Киров и старши лейтенант Николай Саръев, загинали на 27 декември 2003 г., при терористичната атака срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. Венци и цветя ще бъдат поднесени от името на министъра на отбраната и началника на отбраната пред паметника на загиналите в борбата против тероризма в района на 61-ва механизирана бригада – Карлово и на гробовете на военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили, където техни колеги и приятели ще отдадат почит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай