10 супер напитки за студените зимни дни

10 супер напитки за студените зимни дни  | StandartNews.com

В студените зимни дни всички имаме нужда от тонизиране, укрепване на имунитета и много витамини. Затова ние потърсихме и подбрахме за вас 10 супер напитки, които освен, че са вкусни, имат и лечебна сила.

1. Чай

Кралят на напитките през зимата е чаят. Който и билков чай да вземете, винаги е полезен, но ето някои по-различни и интересни предложения за зимните дни:

Специалистите препоръчват джинджифиловия чай. За да го направите, трябва да рендосате корен от джинджифил, след това поставете получената смес в термос (с 1,5 литра) заедно със сока от един лимон с обвивката. Залейте с вряла вода и оставете да престои цялата нощ.

Мaсала чаят укрепва имунитета, тонизира и почиства храносмилателния тракт. За да го направите, смесете 2 чаши мляко с 1 чаша вода, захар и оставете сместа да заври. След това намалете котлона и добавете настърган джинджифил, 1/2 чаена лъжичка кардамон, щипка индийско орехче, черен пипер, канела и карамфил.

Мурсалският чай има несравнима лечебна сила. Той е мощен антиоксидант, притежава укрепващо и антианемично действие, лекува кашлици и бронхити, помага при чернодробни и бъбречни заболявания, предотвратява и развитието на ракови клетки. За да го приготвите, нарежете на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици). Запарват се с 600 мл вряща вода за 10 мин.

2. Супер коктейл за укрепване на имунната система

За да си го приготвите, смесете 150 мл сок от ананас с 50 мл лимонов сок и 100 мл мляко. Към тях прибавете 1 супена лъжица пшенични кълнове и натурален мед на вкус. За финал прибавете между 10 и 15 капки тинктура от Ехинацея. Тя има имуностимулиращи свойства.

3. От баба знаем...

Най-лесната рецепта при настинка, а пък и просто като приятна и полезна напитка за зимата. Взимате кана с вода, по-топла, в нея слагате 1,2 лъжици мед и сок от лимон. Ето ви страхотна домашна лимонада, а и страшно полезна.

4. Глювайн - пламтящото вино

Най-известната сгряваща алкохолна напитка през зимата. Ще ви помогне при простуда, кашлица, грип, пневмонии. Главното правило за приготвяне на напитката е да не се допусне тя да закипи. Необходими са ви: 1 бутилка червено вино, 100 г захар, 5 г канела, 10 г карамфил, 100 мл коняк, лимон по вкус, 60 мл вода. Към червеното вино се прибавят захар и подправки - най-често канела и карамфил. В съд се поставя виното, смесено с водата, захарта, канелата и карамфила, и се нагрява до кипване. Оставя се 10-15 минути, прецежда се, добавя се конякът и се разлива в предварително затоплени чаши.

5. Грог

Съставките му са разнообразни според мястото, където си го поръчвате - може да съдържа захар, мед, билки и подправки, плодове, карамел и дори бита сметана. Алкохолното съдържание на грога е много по-високо, отколкото на греяното вино, така че трябва да го консумирате внимателно.

6. Пунш

Топъл коктейл от пет съставки - плодов сок, вино, ром, захар и подправки. При него има най-различни варианти, като често ромът се замества с коняк или бърбън, захарта - с мед, а виното - с гореща вода.

7. Горещ ябълков сайдер с канела

Просто сипвате сайдера в чаша и добавяте 1-2 канелени пръчици. Получавате здравословна напитка, богата на витамин С и желязо, съдържаща и разтворими фибри пектин, което спомага за намаляване на холестерола.

8. „Златно мляко"

„Златно" мляко, или мляко с куркума - напитка с изключителни свойства, пише "Дарик". Съставката куркумин е полезна за облекчаване на възпаления и болки в ставите. Смесвате в блендер и разбивате за около минута 2 чаши бадемово мляко, 1/2 чаша кокосово мляко, 2 с.л. мед, 1 ч.л. куркума, по 1/2 ч.л. джинджифил, ванилия и канела, щипка черен пипер. Затопля се леко и се консумира веднага.

9. Смути с тиква, кашу и канела

Все едно консумирате пай в чаша. Напитка, богата на протеини и фибри. В блендер смесвате 1 ч.ч. мляко от кашу (лесно се приготвя и в домашни условия), 1/2 пълномаслено мляко, 1/2 банан, 2/3 чаша пюре от тиква, щипка канела, малко лед.

10. Смути със зелена ябълка, киви, мед и канела

Всичко поотделно е изключително полезно, а смесено се получава една супер напитка, засилва имунитета, тонизира, богата на витамини. Смесват се и се разбиват 1 зелена ябълка, 5-7 кивита, 1/2 ч.ч. канела, мед на вкус, 100 мл ябълков сок, 1 лимон, 1/2 чаша лед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай