10 хиляди от цял свят усетиха аромата на казанлъшката роза

10 хиляди от цял свят усетиха аромата на казанлъшката роза | StandartNews.com

Стара Загора. Над 10 000 гости от цял свят се изсипаха на тазгодишния празник на розата в Казанлък за радост на гостоприемните домакини.

„Туриститите са кажи-речи от 5-те континента на планетата, тази година гостите от Китай са почти колкото нашите отдавнашни приятели от Япония", посочиха със задоволство туроператорите. Те признават, че в последните няколко дни буквално се задъхвали от работа.

За пръв път домакините са посрещнали фенове на ароматната казанлъшка роза от страни като Тайланд, Тайван, Сингапур и др. Всъщност от някилко години казанлъчани превърнаха своя обичат празник от няколкодневни тържества в едномесечен фестивал и това очевидно дава резултат.

Празници във всяко село в Розовата долина, концерти, изложби, пленери, конкурси, фест на виното „Розе" – това е само част от атрактвния афиш на проявите, които продължвата до края на месеца.

Кулминацията на 111-ия Прзазник на розата бе в неделя, когато по традиця е и празникът на Казанлък. Да ги поздрави казанлъчани дойде лично президентът Росен Плевнелиев, който бе посрещнат от ръковидителите на града пред общината. Главнокомандващият Българската армия прие строя на представителна войскова част и поздрави воините.

След това официалните лица и кавалкадата от гости и туристи бе посрещнат в розовите градини на с. Енина. Ритуалите розобер и розоварене за пореден път показаха, защо за хората от региона розата е и поминък, и обич, и надежда. Държваният глава и официалните гости дегустираха прочутия розов ликьор и току-що излязла от мадана розова вода. Според японците, които са върли фенове на този елексир, тя е незаменим лек за всякавки болежки на коремно-чревния тракт. „В странта на изгряващото слънце наистина я пият розвота вода-органика като сироп", кълнат се запознати със съвремнния бит на японците.

Денят, в който целия Казанлък ухае на рози, завърши по традиция с пъстър карннавал по централния булевард. Шествието поведоха тазгодишната Царица Роза Гергана Петрова в открит автомобил, екскортирани като знатни особи от казанлъшките рокери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай