$10 хил. за бягство до България

$10 хил. за бягство до България | StandartNews.com

София. Мрежа за луксозен трафик на богати сирийци към Западна Европа, преминаващ през България, разкрива разследване на британския в. "Дейли Телеграф". Имотните сирийци също искат да избягат от войната в страната си и също го правят нелегално, но срещу няколко хиляди долара си уреждат далеч по-удобно и безопасно пътуване от "редовните" бежанци.

Пътуването започва от офиса на туристическа агенция на луксозна търговска улица в Бейрут, където сирийки и сирийци, облечени в маркови дрехи, се редят да се запишат на луксозен круиз или да си купят самолетен билет. Агентът в офиса предлага различни услуги, като издаване на фалшиви паспорти и европейски визи. За клиент без валидни документи агентът намира начин за издаване на валиден паспорт в Сирия срещу подкуп от нeколкостотин долара. След това най-популярният маршрут е със самолет от Бейрут към Истанбул. След това клиентът е вкарван от посредник тайно в България. "Там имам едно ливанско момче. Много е добър и преди е взимал хората и те са пристигали безопасно", казва ливанският туристически агент на журналиста под прикритие. Той твърди също, че има контакти сред имиграционните власти, които си затваряли очите. От България бежанците могат да избират различни други дестинации - Австрия, Италия и дори Швеция. Трафикантите твърдят, че имат агенти в множество европейски посолства и могат да уредят виза срещу подкуп за много държави.

От Бейрут до България цената се равнява на 6200 британски лири (10 000 долара) на човек, а след това цената зависи от дестинацията. Друг популярен маршрут е с лодка от Турция към Гърция и оттам на запад, разказват трафикантите. Има три варианта за влизане в Гърция - с туристически кораб пътуването излиза 3400 лири, с гумена лодка 1700 лири, а с дървена лодка - 2500 лири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай