Сряда,

100 милиона лева трябват за дупките по магистралите

От: Failed to load user -
1683
100 милиона лева трябват за дупките по магистралите
A
A
A

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна Инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров заяви в ефира на Нова телевизия, че 100 милиона лева трябват за дупките по магистралите.

Инж. Лазаров коментира решението от 1 април скоростта по магистралите да бъде ограничена до 90 км/ч. "Като не можем да си позволим магистрали, ще има ограничения", каза той.

Става дума за много разбити участъци, като по магистрала „Тракия" те са около Пазарджик и Пловдив, а по „Хемус" – около Шумен.

"В закона ясно е разписано – приходите от винетни такси трябва да отиват за ремонт на пътищата. Приходите на година са около 220-230 милиона. В момента те отиват в централния бюджет, а средствата за поддържане са 105 милиона", обясни инж. Лазаров, като каза, че бюджетът на Пътната агенция е 240 милиона, но в тях влиза и новото пътно строителство.

"Има недофинансиране на сектора. Парите или няма да стигат за пенсии, или за пътища, или за здравеопазване. Ако сега обявя, че ще вдигнем винетките, знаете ли какво ще стане?", отсече Лазаров, като допълни, че е важно както да се строят нови магистрали, така и да се намерят пари за ремонт на старите.

"Когато имаме хубави магистрали и икономиката ще тръгне", заяви шефът на Пътната агенция и добави: „Разговорът е социален – като общество трябва да решим да си направим пътищата".


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички