10 неща, които не знаете за новия крал на бокса

Украинецът, който детронира Джошуа пише стихове и не обича да налита на бой

10 неща, които не знаете за новия крал на бокса | StandartNews.com

Вечерта на 25 септември в Лондон, на стадион Тотнъм Хотспър, се случи истинска сензация -  украинският боксьор Олександър Усик стана новият световен шампион в тежка категория, който детронира Антъни Джошуа и то пред очите на повече от 60 000 британци.

Макар повечето спортни експерти да му симпатизираха, бяха почти сигурни, че Джошуа ще спечели. Една от причините бяха физическите данни на бившия и настоящия шампион, според които английският боксьор значително надминава украинския. Усик обаче даде своя урок по тактическа и физическа подготовка.

Можем да кажем като финал, че единият боксьор направи всичко, докато другият не направи почти нищо. Но най -лошото е, че Усик изглежда победи Джошуа психологически, каза отчаяно един от британските коментатори в края на мача.

Ей Джей, който просто се бе приготвил с лекота да затвърди титлата си, трябваше да признае след мача, че се чувства ужасно и единственото нещо, за което мисли, е че иска реванш.

Усик обаче не бързаше да прави нови планове, а се наслаждаваше на победата. Направи го заедно с другата украинска легенда - Владимир Кличко, който дойде в залата като зрител. За него спечелената битка от сънародника му беше своеобразен реванш над Джошуа, който победи Кличко преди 4 години в последната му професионална битка.

За новият шампион е разказано почти всичко от професионалната му кариера. Но личния му живот е не по-малко интересен.

Ето 10 факти за Олександър Усик, които са по-малко известни:

Не става футболист, родителите нямат пари

Роден е в Симферопол. Като дете здравословното му състояние не е било добро, затова и лекарите посъветвали родителите му да изпратят Саша в спортно училище. Така той се озовава в школото на футболния клуб "Таврия". Но така и не започва да учи, защото не показва добри резултати, но най-важното - родителите му нямали пари, за да платят униформите и училищните такси.

Болен фен е на Динамо - Киев

Въпреки че се отказва от футбола, Саша продължава да е болен фен на родната му „Таврия“, както и на киевското „Динамо“.

Дубъл от професионален и аматьорски бокс

Малко боксьори могат да се похвалят с високи постижения както на аматьорския, така и на професионалния бокс. Украинецът обаче е такъв. Преди да стане професионалист, Олександър гради с постоянство добра аматьорска кариера и като резултат стигна до олимпийското злато през 2012 г.... отново в Лондон. На финала на Олимпиадата той победи Клемент Русо.

Любопитна подробност, е че снощи, на стадиона в Тотнъм Хотспър, всъщност се срещнаха двама олимпийски шампиони: през 2012 г. и Джошуа, и Усик взеха златото, но в различни категории.

Сега, след като победи Джошуа, украинецът има всички шансове да достигне рекорда на Евандер Холифийлд.

Пише стихове

Шампионът обича да дава интервюта, да говори на различни теми, да защитава свои гледни точки. Обича да споделя мислите си пред публика. Казва, че пише поезия, която публикува на страницата си в Instagram. Но най-романтичното е, че стиховете ги посвещава на жена си.

Училищна съпруга

Независимо че всички са респектирани от боксьорския му удар, той не обича шумните компании, сбиванията, с една дума той е примерен семеен човек.  Среща се със съпругата си Екатерина още в училище и през 2009 г. сключват брак. Катрин и Саша са щастливи родители на три деца: Елизабет, Кирил и Михаил. Дъщерята на Усик се занимава с танци, големият син играе футбол, а най -малкият играе тенис. В такова семейство вероятно е невъзможно да не се занимаваш със спорт.

Участва във филми, мрази политиката

Заедно с приятеля си - украинския боксьор Василий Ломаченко, Усик се снима в руския документален филм „Здравей, брат! Христос воскресе". Там боксьорите говориха за православната вяра и приятелството с руснаците. Появата на боксьорите в руския филм предизвика възмущение в Украйна. Но боксьорът никога не са успявали да го провокират по този въпрос. Той има ясна позиция: Украинец е, а Русия е братски народ.

Многократно е отбелязвал, че е далеч от политиката, както и че не е свикнал да разделя руснаци и украинци. Неотдавна предложи и двата народа да се нарекат славяни.

Отказва титлата „Герой на Украйна“

През 2018 г. той отказа титлата „Герой на Украйна“. Но и тук нямаше политически мотив. Усик просто не се смята за звезда. Ето какво каза тогава пред Би Би Си:

„Всъщност не съм герой. Има много хора, които са направили повече от мен - лекари, които спасяват животи, учители, които преподават на децата, учени, които правят сериозни открития. Има много хора, които заслужават звезди, внимание и благодарност. Благодаря ви за това, че ме смятате за герой, но аз нямам нужда от звезди. Аз съм обикновен човек от района“

Не смени гражданството си след анексирането на Крим

Крим е неговият любим град. Но той не промени украинското си гражданство с руско, дори след присъединяването на Крим към Русия. Усик многократно е подчертавал, че обича страната, в която е израснал, обича езика и своите украински приятели. Реагира остро, когато го провокираха коя е неговата родина: „Спечелих под синьо -жълтото знаме. Много обичам родната си Украйна. Но аз никога не крещя това , аз просто изпълнявам мълчаливо мисията си “.

Признава, че сега не му е много удобно да се прибира в Крим, защото трябва да стои на границата и да сменя коли. Но, в интерес на истината, няма забавяне за него по границата. Всички разпознават световния шампион и бързо го пропускат.

Обича марковите дрехи

Въпреки че обича да се прави на народен човек, шампионът си е шампион – обича модата. И не се страхува да експериментира. Легендарният образ на „Жокера“, в който се появи на пресконференция, е само върхът на модния айсберг Усик. Има собствена колекция от очила, предпочита суичърите на Louis Vuitton, но и не се притеснява да тренира с лилав анцуг, стил 90 -те години на миналия век. Променя си често прическата, обича да си пуска мустаци

Отказва да се бие в Макдоналдс

Една от интересните истории, които обича да разказва, е за неуспешна битка в Макдоналдс. Заедно със свои приятел отишли в заведение за бързо хранене и седнали на маса с компания от няколко момчета и момичета. Девойките били доста вулгарни и се наложило Саша да им направи забележка. Едно от момчетата се изправило срещу него и го заплашило с бой.

„Казах му: „Шегуваш ли се? Аз някак си ... Не, не, не. Вържете го, успокойте го. Хубаво, че всичко се размина, поръчах си яденето и си тръгнах“, спомня си с усмивка шампионът.

По времето, когато е била тази история, Усик вече е имал световна титла на WBO.

Днес обаче все по-малко са хората, които не го разпознават. Той е вдъхновение и кумир на хиляди млади украинци. С победата си над Джошуа продължава да пише златната си приказка в бокса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай