Жулиет Бинош: Влюбена съм в "Мистерията"

Жулиет Бинош: Влюбена съм в "Мистерията" | StandartNews.com

Три дами от голямото кино финализираха снимките на "Никой не обича нощта" в Киноцентъра и заминаха за Тенерифе. Там камерите ще се завъртят за останалата част на драмата от началото на миналия век, вдъхновена от живота на известния полярен изследовател Робърт Пири.

Всъщност интригата е фокусирана върху Жозефин, съпругата на учения. Тя зарязва бляскавия си живот в Ню Йорк, за да го изненада в Гренландия. Но когато се озовава на Северния полюс, разбира, че мъжът й очаква дете от младата ескимоска Алака.

Световноизвестната французойка Жулиет Бинош, японката Ринко Кикучи, която се прочу като глухонямото момиче от великия филм на Алехандро Гонзалес Иняриту "Вавилон", и испанската режисьорка Исабел Кошет вярват, че тяхната история е уникална. Дали е така, публиката ще разбере през 2015-а.

"Много е трудно отсега да се говори дали филмът ще се получи. Имаме още две седмици снимки. Преди да дойдем тук, работихме в Норвегия. Беше много студено. Но храната беше отлична - а това е безкрайно важно, когато прекарваш продължително време с някого. След като прочетох сценария, си казах, че е чудесен, но изключително труден за осъществяване. После си помислих, че ще е крайно неприятно, ако някой ми го отмъкне и реализира. Бях сигурна, че само Жулиет Бинош може да бъде Жозефин - тя е дива, интелигентна, невероятна актриса. Отидох в Авиньон, където играеше в момента, и се разбрахме. Тя и Ринко са актриси мечта за всеки режисьор", сподели Изабел Кошет, типична испанска интелектуалка.

Ринко се оказа най-лаконична, макар и ведро усмихната. (Не е невъзможно красивото и талантливо момиче да се чувства в сянката на невероятната Жулиет.) "Преди две години прочетох сценария. Моята героиня е дълбок и чист човек, научих много от нея. Преди снимките четох книги за инуити, гледах филми. И сега продължавам проучванията си", сподели тя. И не скри, че хич не обича да общува с репортери по фестивалите.

Бинош се оказа изключителна - недостижим френски чар, първокласна звездна непринуденост, вродена елегантност (ненакърнима дори от спортния и приличащ на анцуг панталон), рошава прическа, брилянтен английски като по учебник.

"Когато се подготвям за нова роля, приключението винаги е различно - този път е географско. Пътуването е голямата тема на филма - в пряк и преносен смисъл. Моята героиня иска да обиколи света, за да стигне до съпруга си - преминава през лед, студ, животни и оцелява. И понеже половината от филма е заснет в студио, трябваше да усетя всичко това в жегата на прожекторите, облечена в кожи. Така че пътешествието е по-скоро вътрешно и емоционално. Трябва много добре да знаеш кога ти е студено и кога ти е топло, кога да трансформираш едно чувство в друго.яМоята героиня се превръща от вълчица в кученце, става по-човечна - понеже връзката между нейния съпруг и Алака е много объркваща. Двете жени са от различни светове, култури и традиции. Предизвикателството беше да пресъздам всички тези състояния, чувства, огромна промяна. Докато четох сценария, едвам успявах да обръщам страниците, тъй като непрекъснато трябваше да бърша сълзите си. Когато актьорът се колебае между "да" и "не", е длъжен да послуша сърцето си, да последва рефлекса на тялото си", сподели Жулиет. После най-чистосърдечно и без поза призна, че е трябвало да потърси България на картата.

"Знам къде са Чехия и Полша, бях наясно, че сте някъде около Румъния. Но когато видях, сте се съседи на Гърция, си помислих: "Уау, ще бъде жега". Трудно е да разбереш историята на една страна за толкова кратко време. Опитвах се да излизам колкото е възможно по-често навън въпреки многото работа. Винаги съм любопитна към хората, историята, природата. Аз съм жаден за знание човек. Дори вече мога да казвам на български "добре" и "не разбирам". Източните ми корени помогнаха да се чувствам много добре тук. Много се вълнувах от възможността да се срещна с певиците от "Мистерията на българските гласове". Открих ги преди 25 години и се влюбих в тях - те са моята представа за духа на земята. И сега, на тръгване, изпаднах в паника, че не съм успяла да се запозная с певиците. Но все пак те дойдоха в хотела и направих малък концерт за екипа. Много е важно това, което те дават на света. Всички имаме нужда от тях. Трябва да се гордеете с тези забелижителни жени", беше категорична Бинош. Тя не се поколеба да бъде откровена докрай за професията.

"Винаги има нещо, което трябва да дадеш - няма безплатно удоволствие. Винаги трябва да си отворен, да си готов от главата до петите - да преминаваш през различни душевни състояния в седем часа сутринта с перука и с неудобни обувки. Това е цената - не за час, не за седмица, не за месец. Актьорстването е пътешествие, което изисква да си силен, артистичен, етичен, добър в това, което правиш, умение да работиш с духа си.

Чудите се дали филмът ще има щастлив край - всъщност какво означава това? Винаги го търсим. Той е всичко онова, което научаваме от живота. Само пътешествието има значение. Тогава се променяме, разбираме кои сме ние. Понякога имаш нужда от някой друг, за да разговаряш със себе си".

"Никой не обича нощта" е копродукция между България, Испания и Франция. На екрана ще видим и страхотният Гейбриъл Бърн ("Стигмата", "Обичайните заподозрени"), който си тръгна от София преди няколко дни. Исабел Кошет, Жулиет Бинош и Ринко Кикучи са останали възхитени от условията за снимки в Киноцентъра и от перфектните и етични екипи. "Бих работила отново тук", сподели още Кошет. "Много чужди продукции ще снимат в България. Страната има голям потенциал", смята и Ариел Илиефф, продуцент от българска страна. Той благодари на Националния филмов център и на "Ню Бояна" за перфектното осъществяване на копродукцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай