Жаклин Кенеди - роля за милиони

Жаклин Кенеди - роля за милиони | StandartNews.com

Жаклин Кенеди, една от най-сниманите жени на всички времена, омъжена в кралското семейство на Америка, изпреварва принцеса Даяна с четвърт век като любима икона, осъдена от съдбата. Елегантната първа дама и нейният чаровен съпруг Джон Ф. Кенеди винаги са били плодородна почва за мнозина кинаджии, които често претворяват известната двойка на голям и малък екран. Но за ролята на Джаки изискванията са далеч по-деликатни, отколкото за тази на Джон. Необходими са вродена елегантност, аристократизъм, достойнство и смелост, излъчвани от всяка пора на избраната актриса. И ако режисьорът има късмет да намери прилична кандидатка, то образът е още по-голям джакпот за нея, защото носи милиони активи в биографията, при това не само свързани с пари. Разбира се, отговорността да изиграеш една от любимките на Америка не е малка. Възможно да си навлечеш гнева на народа.

Ако по-често в центъра на екранните саги винаги е стоял президентът, то последната творба е посветена изцяло на първата дама. Младият многообещаващ чилийски режисьор Пабло Ларайн е избрал носителката на "Оскар" Натали Портман за "Джаки". Филмът имаше премиера на кинофестивала във Венеция, а този петък тръгна официално и по кината в Щатите. Критиците, които са го гледали, не спират да сипят похвали за Портман и й предричат номинация за "Оскар" - вероятна втора статуетка. "Гардиън" съобщава: "Това е необикновен визионерски филм от безкомпромисен режисьор, който случайно е за една от най-известните жени в американската история. "Джаки" не е стръв за "Оскарите" -"Джаки" е страхотно кино." Някои го нарекоха шокиращо интимен портрет на Жаклин Кенеди. Лентата я показва след убийството на президента 22 ноември 1963 г. в Далас. Тогава първата дама е на 34. Докато снима филма, Портман също е на 34. Когато тя най-накрая се ангажирала с ролята на Джаки, родителите й дали да чете много ценна книга - "Едно специално лято" (One Special Summer). Бутиковото издание всъщност е пътепис с драсканици, илюстрации, бележки, написани от 18-годишната Лий Бувие и 22-годишната й сестра Жаклин Бувие. През 1951-а те предприемат първото си пътуване до Европа. Джаки вече е прекарала година във Франция, живяла е в дома на парижко семейство и е учила в Сорбоната. Десетките картички и писма правят така, че сестра й Лий да не иска нищо повече от това да види Европа. След като убедили родителите си, двете млади дами тръгнали за Стария континент. Докато пътували, те скицирали, водели си бележки, създавайки своеобразен илюстрован журнал за приключението си в чужбина, който после, след завръщането си, представили на родителите си като благодарност.

"Толкова е забавно. Опознаваш тези две диви момичета, които си прекарват страхотно. Книгата беше наистина полезна да разбера каква е била Джаки преди да се омъжи в най-влиятелната политическа династия на Щатите", казва Натали пред списание Vulture.

Родена в Израел, Натали наскоро се върна в Лос Анджелис след две години във Франция, където съпругът й, хореографът Бенджамин Милпие, постави балет в Парижката опера. Актрисата неслучайно коментира: "Книгата ме върна към младостта - спомням си това съществено откриване на себе си. Времето, прекарано в Европа, напълно ми повлия - точно като на първата дама."

"Холивуд рипортър" пише за филма: "Изключителен в своята пронизителна интимност и раздиращ в скръбта си, "Джаки" е забележително суров портрет на емблематичната американска първа дама, полетяла към трагедията. В същото време тя се опитва да запази силата на духа, необходим й, за да направи смъртта на съпруга си смислена - и за да осигури собственото си оцеляване като на личност повече от модерно облечена бележка под линия." След смъртта на Кенеди Джаки всячески се опитва да утвърди името на съпруга си, както и неговата администрация, наричана Камелот - като двореца на крал Артур. Всъщност Джаки е първата, която използва това прозвище. "Варайъти" също подчертава: "Като избягва стандартите за биографичен филм, това брилянтно изградено проучване на характера на героинята представя изтощената и противоречива Джаки. Тя се опитва да определи собствената си перспектива, собственото си наследство и може би най-трудното от всичко - собствената си скръб в трагедията, споделяна от милиони."

 

Всичко започва още от 62-а

Жаклин Кенеди умира на 19 май 1994 г. на 64. Приживе първата дама има късмета да се види на екран няколко пъти. Около двайсет телевизионни игрални и документални продукции предлагат своя версия на известната модна икона от 1962-а до 1992 година. Джаклин Смит е сред първите. Тя пресъздава първата дама в телевизионна биография за "Жаклин Бувие Кенеди" от 1981-а. Лентата се фокусира върху годините на бившата първа дама в Колумбия, върху работата й във вестника Inquiring Camera Girl, върху срещата и ухажването от Кенеди, в чиято роля е Джеймс Франсискъс, върху живота по време на предизборната кампания, върху дните в Белия дом. Джаклин Смит омягьосва киноманите с играта си, наречена е превъзходна, елегантна, а ролята й я повежда към коронясването й на кралица на телевизионни филми през 80-те години.

Десет години по-късно, през 1991-а, е заснет друг телевизионен минисериал в три епизода - "Една жена на име Джаки". Играе Рома Дауни, която по-късно е звездата в поредицата "Докоснат от ангел". Филмът представя почти целия живот на Джаки - от работата й след колежа, през президентството, до брака й с Аристотел Онасис след убийството на президента. Човек от екипа разказва, че при заснемането на епизода, в който Джаки чува как Кенеди е обявен за мъртъв, Рома Дауни разплакала всички присъстващи.

Докато повечето филми се фокусират върху мъжете във фамилията Кенеди, следващата адаптация се съсредоточава около съпругите на Джак, Боби и Тед. В "Джаки, Етел, Джоан: Жените на Камелот" актрисата Джил Хенеси е в ролята на Жаклин. Home Entertainment пише: "Те са повече от съпруги във Вашингтон. Те са част от една американска мечта, известна като Камелот. Със сила и хитрост управляват обществения си имидж, прикривайки свои лични истини. Джаки, Етел и Джоан не са имали много голям избор. Те са Кенеди. Онова, което стои зад желязната власт на клана се разкрива за първи път: истинската история за царуването през погледа на три преживели го жени."

"Иконом на седем президенти" (2013) разказва историята на Юджийн Алън, работил в Белия дом в продължение на 34 години. Гениалният Форест Уитакър е в ролята на героя, чието име е променено на Сесил Гейнс. През 1957-а, в разгара на расовата сегрегация в САЩ, той получава работа в Белия дом и работи там до пенсионирането си през 1986-а. Така става задкулисният свидетел на всички властови игри, в които са въвлечени президентите от Дуайт Айзенхауер до Роналд Рейгън. Макар филмът да покрива осем американски президенти, в него има място и за младата Джаки, в чиято роля е Минка Кели, а Джеймс Марсдън е нейният Джон. Във филма участват и цяло съзвездие - Робин Уилямс, Ванеса Редгрейв, Никол Кидман, Алън Рикман, Лиъм Нийсън, Джон Кюсак, Матю Макконъхи, Куба Гудинг джуниър, Джейн Фонда, Опра Уинфри, Лив Шрайбер.

 

Кат Стефънс се пристрастява към розовия костюм

От 2013-а е и "Паркленд" на Питър Ландесман, който също се съсредоточава върху хаотичните минути непосредствено след убийството на Джон Кенеди. Кат Стефънс е в ролята на шокираната първа дама, която отказва да съблече окървавения розов костюм, с който е в деня на нападението. Критиците наблягат повече на сюжета, отколкото на изпълнението на Кат Стефънс. В документален стил филмът представя трагедията през очите на свидетели. Между основните достойнства на филма е журналистическата му точност, която представя детайлите около убийството, заобиколено от множество конспирации години наред.

 

Има филм и за лелята

Джаки присъства в киното не само като част от историята на клана Кенеди. "Сиви градини" е документален филм от 1975 г. на братя Албърт и Дейвид Майслес - днес истинска класика в жанра. Той разказва за лелята и братовчедката на Жаклин Кенеди, които някога са били от висшето общество. Двете носят едно и също име -Едит Бийл. Майката е наричана Голямата Еди, а дъщерята - Малката Еди. Те водят ексцентричен живот в компанията на котки и миещи мечки в мръсното и разпадащо се имение "Сивите градини" в Източен Хамптън. В комедийната документалка двете жени показват без притеснения упадъчния си живот в занемарената къща, говорят една през друга и си спомнят неща от миналото.

През 2009-а HBO пусна игрален римейк на документалната класика с Джесика Ланг и Дрю Баримор като Голямата и Малката Еди. Джийн Трипълхорн за кратко се появява като Джаки Онасис.

 

Дженифър Гудуин не прилича много на Джаки

Дженифър Гудуин също облече "Шанел" за телевизионната драма "Да убиеш Кенеди" от 2013 г., която разказва за трагичния ден от 1963 г. в Далас. Трилърът е базиран на бестселъровия роман на Бил О'Райли и Мартин Дугард. Докато показва как Роб Лоу като Джон Кенеди се възкачва към Белия дом, се вижда и как Уил Ротхаар като бившият морски военен Лий Харви Осуалд върви към драстичното решение да убие президента.

Филмът се фокусира върху златната двойка - красивия млад президент и най-стилната първа дама. "Надявам се, че ние ги представяме като нормални и истински съпрузи. Не мисля, че досега във филмите за тях са били представяни така", смела е в изказванията си Дженифър. Да играеш жена, чието лице краси хиляди корици на списания по цял свят, трябва да е малко повече от смущаващо, но Гудуин е целеустремена и амбициозна в работата си. Макар да не прилича много на Джаки, гримьорите и фризьорите отделят доста време, за да я оподобят на Жаклин.

 

Кейти Холмс ще я играе за втори път

Кейти Холмс също игра Джаки Кенеди в късните й години след убийството на съпруга й в спорния минисериал The Kennedys от 2011-а. Продукцията обра много критики на историци заради сума ти неточности. Тед Соренсен, който някога е писал речите на Джон Кенеди, нарича сценария "убийство на един герой". Въпреки всичко това обаче поредицата постигна висок рейтинг и дори ще има продължение - "Семейство Кенеди: след Камелот". Четирите епизода ще излязат през 2017 година. Стилистите отново ще пресъздадат в пълнота превъзходния стил на Джаки от онова време. В съчетание с естествената елегантност на Кейти Холмс ефектът е поразителен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай