Завели дело на Стоян Венев за порнорисунки

Завели дело на Стоян Венев за порнорисунки | StandartNews.com

"Шипка" 6 представя колекция от живопис и графики за 110 години от рождението на артиста
Четките плачат за мен, не мога да остана депутат, казва големият художник и напуска парламента

Експозицията "110 години от рождението на Стоян Венев", която бе показана през есента в кюстендилската галерия, вече може да се види в залите на СБХ на "Шипка" 6. Публиката ще се наслади на творби от фондовете в родния на големия художник Кюстендил, София, Казанлък, Пазарджик, Пловдив, Сливен и Ямбол. Познавачите ще оценят високо работи от частните колекции на академик Светлин Русев и на Иво Димитров. Ретроспективата е изключително пълна и е подредена тематично - портрети и автопортрети, христоматийни творби, бит, сватба, хумор и еротика.

Стоян Венев е забелязан първо от Владимир Димитров-Майстора. "Тоя талант не бива да се губи", рекъл гениалният му съгражданин и насочил юношата към рисувалното училище в София. Още там Венев рисува карикатури за различни вестници и списания - "Червен смях", "Звънар", "Ехо", и ги подписва с псевдонима Пролетарче. Едва 15-годишен сиракът Стоянчо пристига в столицата, за да я превземе завинаги. Той е отчаяно влюбен в рисуването и непрекъснато работи като луд, благодарение на което става първият непълнолетен студент в Художествената академия. Тайните на занаята пред него откриват професорите Борис Митов, Стефан Иванов и Димитър Гюдженов. Парите за издръжката идват от баба му, но те не са достатъчни и затова младежът работи вечер във вегетариански ресторант, където поне яде на корем, за да издържи през деня в академията.

Още по време на следването си Венев, освен живопис и графики за бита, дръзва да рисува и еротични творби, които будят хем възхита, хем неодобрение. Две години след дипломирането му полицията конфискува пет негови картини, показани в изложба. Обвинението е, че имат "неморално" съдържание. Прокуратурата завежда дело за порнография срещу бъдещия класик. След известно размишление съдиите решават - художникът е невинен.

Първите изложби, в които участва Венев, са през 30-те години - съвместно със скулптора Иван Фунев. След 9 септември 1944 г. той публикува свои карикатури във вестниците "Стършел" и "Работническо дело". Живописните му истории стават много популярни сред хората, а той самият - техен любимец. Талантът на Стоян Венев му печели държавни награди, но самият той отказва всякакви постове в Съюза на художниците. Избират го за народен представител, но в парламента издържа само два месеца. "Четките ме чакат и плачат за мен, не мога да зарежа рисуването", казва и се връща при своите смешни селяни, които сладострастно се любуват на голи моми. Девизът му е: "Радвай се всеки ден на слънцето и за това, че си жив!".

Днес престижни музеи в Европа, Америка и Азия, а и много колекционери, притежават творби на Стоян Венев, който издъхва на 84 през пролетта на 1989-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай