Защо Веско Маринов се страхувал да изпее "Горчиво вино"

Хитът излиза през 1995-а

Защо Веско Маринов се страхувал да изпее "Горчиво вино" | StandartNews.com

Песента "Горчиво вино" на Тончо Русев и Евтим Евтимов от 1995 година и до днес е една от най-обичаните в репертоара на Веселин Маринов. Не минава концерт, на който да не прозвучи и да вдигне публиката на крака в бурни аплодисменти.

Самият изпълнител я определя като своя емблема и песен, която поставя началото на възхода в неговата музикална кариера. 2021-а е юбилейна за Веселин Маринов - през август той навърши 60 години, а на 2 декември ще направи 40 години на сцена. Това е повод изпълнителят да си припомни за началото на своята кариера и създаването на една от емблеми в своя репертоар.

Преди това обаче, в началото на 1989-а Веско издава втората си грамофонна плоча. Продажбите са едва 200-300 бройки, като половината са купени от него, за да подарява на приятели. Певецът заминава за Германия, където търси спасение от инфлацията и бурните промени у нас. През 1994-а се връща в България по здравословни причини, но и за да участва в "Златния орфей", където печели Голямата награда. Това е забелязано от композитора Тончо Русев, който кани младия музикант да работят заедно с поета Евтим Евтимов.

"Първата песен, която записахме беше "За теб, Българийо". Преди това Тончо Русев беше започнал работа по "Горчиво вино" и имахме малко пререкание. Притеснявах се, че Ангел Заберски вече бе написал песен по същото стихотворение, изпята от Панайот Панайотов. Не беше от големите му шлагери, но беше популярна. Тончо ме успокои, че това не е проблем и през зимата на 1995-а записахме песента", разказва Веселин Маринов в ефира на bTV.

През 1995 година "Горчиво вино" дава заглавие на новия албум на певеца, който той представя с грандиозен концерт в НДК.

"Горчиво вино“ започна да мачка всичко по пътя си. Спечелихме "Мелодия на годината" през 1996-а. И не толкова наградите, колкото любовта на хората към тази песен. И до ден днешен тя е един вид емблема, с която хората ме оприличават. Песента стана емблема за мен, а едноименният албум имаше около 1 милион продажби! Голяма слава ми донесе тази песен, затова докато ме има ще съм благодарен на композитора Тончо Русев, който направи за мен повече от 80 песни, облечени в 61 стихотворения на Евтим Евтимов", споделя още Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай