Започна тазгодишното издание на "Берлинале" (СНИМКИ)

20 филма от цял свят се надпреварват за филмовите награди

Започна тазгодишното издание на "Берлинале" (СНИМКИ) | StandartNews.com

Берлин. Берлинале 2014 изненада приятно и най-големите скептици. Галаоткриването премина без сняг, с огромен интерес и страхотни филми. Хубавото време и магнетизмът на звездите събра на "Потсдамер плац", мястото, на което се провежда фестивалът, отдавна невиждани тумби от колекционери на автографи, обикновени зяпачи и журналисти от цял цвят, които препълниха още от първия ден залата за пресконференции. Германският модел Тони Гарн, която се води официалното гадже на Лео ди Каприо, се появи с ефектна вечерна рокля, която разкриваше прелестите й от главата до петите.

Абсолютен удар в десетката се оказа "Гранд хотел "Будапеща", лентата, която откри голямото киносъстезание. Филмът на Уес Андерсън бе определен за истински съвременен киношедьовър. Заснет е изцяло в Гьорлиц - немско градче, където се срещат границите на Полша и Чехия. Историята е за кражбата на безценна картина от времето на Ренесанса и битката за огромно семейно наследство, оставено от графинята Мадам Ди. В главните роли блестят Рейф Файнс, Уилям Дефоу, Едуард Нортън, Бил Мъри и Тилда Суинтън, която е състарена до неузнаваемост от гримьорите, за да влезе в кожата на графинята.

В следващите дни с най-голям интерес се очакват Джордж Клуни и Мат Дейън с техния най-нов филм "Пазители на наследството". Другите суперхитове са кинобиографията на френския моден дизайнер Ив Сен Лоран и нецензурираната режисьорска версия на първата част от най-новата творба на скандалния Ларс фон Триер "Нимфоманка".

Специална почит ще бъде отдадена на 11 февруари на починалия наскоро Филип Сиймор Хофман с прожекция на филма "Капоти" - лентата, която му донесе "Оскар" за най-добър актьор през 2006 г.

5000 филма ще бъдат показани на Берлинале, което е нов рекорд. Само в официалната програма лентите са 409, създадени в 72 държави. Други 778 филмови продукции са предназначени за специализираната публика в рамките на Европейския филмов пазар.

По Берлинале работят близо 50 различни журита. Най-важното от тях - онова, което решава съдбата на "Златната мечка", е под ръководството на американския продуцент и сценарист Джеймс Шеймъс. В журито участват още и двукратно отличаваният с "Оскар" Кристоф Валц, както и продуцентката на "Джеймс Бонд" - Барбара Броколи.

Двадесет филма ще се състезават за две златни и седем сребърни "мечки". За първи път във фестивала ще бъдат показани филми от Еквадор и Фарьорските острови.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай