Започна битката за Аскеерите

В Армията на 23 май отличници в дузина категории ще получат статуетки и пари

Започна битката за Аскеерите | StandartNews.com

София. Битката за Аскеерите стартира официално в театъра на Армията. Жури от мастити експерти в изкуството - от професори до автори в различни жанрове - обяви номинациите за драматург номер едно. В конкурса участват пиеси, поставени премиерно между първи април 2013-а и 31 март 2014-а. Между мераклиите за статуетката на Чапа и предполагаемите 1000 лева се оказаха Александър Урумов с "Тиква", Андрей Филипов и Андрей Калудов с "Влизай, без да чукаш", Анна Петрова с "Няма страшно", Анна Топалджикова с "Робин", Боян Папазов с "Бясна, кривогледа и лакома", Елена Алексиева с "Глас", Румен Леонидов с "Речта на селския крал", Яна Добрева с "P. S. Дъщеря ти, Ана"... В топ три обаче останаха Георги Тенев със "Злият принц", Оля Стоянова с "Покана за вечеря" (номинирана и за "Горе ръцете!") и Яна Борисова с "Хората от Оз".

Яна вече получи "Икар 2014" за своя текст, който е абсолютен хит в афиша на Театър 199 и по цялата "Раковска". Атанас Атанасов пък беше номиниран за Труман и вероятно отново ще бъде сред претендентите при поддържащите роли, въпреки че в пиесата всички са централни.

Едва ли има съмнение, че и Цветана Манева би трябвало да бъде в топ три заради своята писателка в любовна криза в "Хората от Оз".

Академията ще издаде поредната книга от библиотеката "Съвременна българска драматургия "Аскеер", учредена през 2005 г. по идея на проф. Георги Каприев. Освен номинираните пиеси в томчето по традиция ще има и студии.
Междувременно стана ясно, че в Армията до 6 април ще продават билети с 50 процента намаление за представленията през целия месец (без "Вражалец" и "Разтърсване"). Това е жестът на трупата към публиката в навечерието на Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай