Яна Маринова изригна срещу турските сериали

Нямам нищо против почитателите им, но това не може да определя нашето самосъзнание, заяви актрисата

Яна Маринова изригна срещу турските сериали | StandartNews.com

"Трябва да се правят филми във всички жанрове, защото това определя съзнанието ни. Нали разбирате, че не може децата ни да гледат турски сериали и да изграждат ценностна система. Нямам нищо против почитателите им, но това не може да определя нашето самосъзнание", заяви категорично Яна Маринова.

"През последните 25 г. няма филм, с който да се гордеем!", споделя още актрисата. Тя не е доволна от липсата на подкрепа от страна на държавата към българското филмово изкуство.

С тъга в очите Маринова си припомня най-добрите български филми като "Осъдени души","Време разделно", "Една жена на 33", както и детските "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Спас и Нели".

"Тези филми са направени с цялата подкрепа на държавата, с целия държавен апарат. Реално като бюджет сега се равняват на десетки милиони левове. Това е единственият начин да се правят качествени филми, като бъдат подкрепяни изцяло от държавата", споделя с тъга липсата на заинтересованост към българската кинематография.

Във видеообръщение във Фейсбук, озаглавено "Киното, моята страст", Яна споделя със своите почитатели, че е силно притеснена от развитието на културата у нас.

"Много се надявам това да се промени. Пътищата в момента са няколко. Единият е печеленото на субсидии от НФК, другият е чрез независими продуценти, които оставят семействата си без хляб дори, за да реализират филма, за който мечтаят. Но не може филмите, които си струват, да отиват само по фестивали и да не стигат до българската публика. Държавата наистина трябва да се замисли."

Яна вярва, че именно от нея и колегите й зависи да изискват да бъдат подкрепяни от правителството и от бизнеса. Тя е на мнение, че трябва да се създават събития, на които да се презентират филми. По думите й това не може да стане, докато изчезват бюджети, пари, които се изпаряват, без да има резултат от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай