Всички говорят за 19-годишната Маргарита Стойкова, която покори "Берлинале"

Младата звезда на България гледа към Оскарите

Всички говорят за 19-годишната Маргарита Стойкова, която покори "Берлинале" | StandartNews.com

Маргарита Стойкова. Това е най-коментираното име в България, след като 19-годишната актриса покори престижния кинофестивал "Берлинале". Талантливата българка още не е влязла в НАТФИЗ, но вече накара публиката да се влюби в нея с невероятната роля на 16-годишната Дида във филма "Диада" на Яна Титова. Продуцент е съпругът на режисьорката Алек Алексиев.

Маргарита бе отличена сред 10-те европейски изгряващи звезди на 74-ия филмов фестивал „Берлинале“. Награда, която са печелили и звезди като Даниел Крейг и Алисия Викандер.

Освен Стойкова, в топ 10 са още Тибо Думс (Белгия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Катарина Старк (Германия), Еана Хардвике (Ирландия), Валентина Бел (Италия), Джугаш Гринис (Литва), Камила Уржедовска (Полша) и Аста Камма Аугуст (Швеция).

"Ще се видим на Оскарите!", с гордост и самочувствие каза Маргарита, след като получи наградата си. И допълни: "Толкова съм щастлива да бъда тук. Благодаря на майка ми и баща ми, които са някъде тук, на хората, които ме доведоха до тук - Яна Титова и Алек Алексиев, на Националния Филмов Център - обичам ви! Без вас тази награда нямаше да е в моите ръце"

"Аз съм най-младата изгряваща звезда тази година, но съм и третата за България. Това е както голяма възможност, така и голяма отговорност да представям държавата си. Мисля, че се справих добре!", продължи момичето.

Инициативата е на European Film Promotion (EFP). От 16 до 19 февруари 2024 г. седем актриси и трима актьори бяха представени пред международната преса, индустрия и публика в четиридневна програма по време на „Берлинале".

Маргарита Стойкова е на 19 години и е най-младият талант, избран тази година за Shooting Stars. Журито вече отбелязва нейното безстрашие като актриса, „изобразяваща многостранен образ по изключителен начин – първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост", коментират от Националния филмов център.

Героинята на Маргарита - Дида, е на 16 години. Живее в малък град и има голяма мечта - да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване. Животът й се преобръща, когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере голяма сума пари за самолетния билет. Дори и най-добрата й приятелка Ива не може да помогне, а проблемите в училище правят задачата още по-сложна.

Маргарита е позната на българите от малкия екран. Тя е част от хитовия сериал "Татковци", заради който се мести от Пловдив в София. 

"Диада" е по кината от 10 ноември и още през първия си уикенд надмина холивудския блокбастър “Капитан Марвел 2” на Disney и студио Marvel.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай