Вторник,

Виенската държавна опера става музей

От: Агенция Стандарт -
252
Виенската държавна опера става музей
A
A
A

След приключването на строгия локдаун, Виенската държавна опера ще се превърне временно в музей. Като част от планираното частично отваряне след 8 февруари, операта планира да отвори своите зали безплатно за публика, която се интересува от архитектура и изкуство - макар и без представления, съобщиха Бюрото за международни връзки на община Виена в София. 

Екскурзиите из сградата на операта ще са безплатни и ще включват и разходка из ремонтираното фоайе, в което сега се намират касите и магазинът за сувенири. Работното време ще се актуализира ежедневно на страницата на Виенската държавна опера. 

Виенската държавна опера има и неизвестни за широката публика страни, подчерта новият директор на операта Богдан Рошчич, който през юли замени на този пост французина Доминик Мейер. Красивото здание, разположено на централната улица Рингщрасе, е ценно не само за любителите на музиката, но и за всички, които се интересуват от архитектура и въобще от изкуство. 

Преди промените, наложени от разпространението на коронавируса, 280 000 души годишно са посещавали и разглеждали този храм на австрийска култура, който през 2019 г. отбеляза 150-годишния си юбилей. 

Сградата е проектирана в стил неоренесанс от архитектите Август фон Зикардсбург и Едуард ван дер Нюл. В началото, необяснимо защо, виенчани не харесват архитектурния стил и сградата е обект на абсурдни, дори обидни квалификации. Няколко години по-късно тя все пак е оценена по достойнство и се превръща във водеща културна институция и един от символите на Австрия.Освен музикално средище със световна слава, в нея са изложени и много ценни произведения на изкуството.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com