Вежди изненада Милчо Левиев

Вежди изненада Милчо Левиев | StandartNews.com

Министърът на културата подари на джазмена бронзов портрет на Йоан Левиев

Милчо Левиев ще сложи в хола си бронзовия портрет на своя прочут брат, художника Йоан Левиев, изваян от Вежди Рашидов през 1986-1987 г. Министърът на културата покани джазмена на "Стамболийски" 17, за да му връчи изключителната си авторска творба. "Много харесвам главата и ще я пазя като зеницата на окото си. Вежди абсолютно точно е хванал изражението и духа на брат ми, който си отиде, преди да навърши 60", сподели топмузикантът.

И добави, че работите на големите майстори са национално богатство и не бива "да се крият" в частни колекции. А търговете тълкува като подигравка с арт гениите. "Оцениха малките "Слънчогледи" на Ван Гог на 45 милиона, а приживе той не е имал пари за бутилка вино", възмути се Милчо.

Всъщност Вежди решава да извае физиономията на Йоан Левиев, впечатлен от мимиките му по време на гарнирано с викове заседание на комисията за декоративно-монументално изкуство към СБХ, на която и двамата са членове няколко години. "Мустачките му увисваха винаги, когато се ядосваше. И му рекох: "Йонко, сега ще те запечатам". Бяхме много близки. Сега все едно, че ще бъде до брат си Милчо. Изкуството остава и след нас.

Портретът е нещо велико - послание за образ във времето", каза Вежди, който е авер с цялата пловдивска група - Енчо Пиронков, Слона, Митьо Киров, Колю Витковски, Христо Стефанов. Веднъж Рашидов трябвало да се види делово с Милчо, но му изникнала неотложна работа. "И той, милият, ме чакал дълго. Сега гузната ми съвест ме подсети да му поднеса този портрет. По принцип трудно се разделям с произведенията си - те са ми като деца. Не ги подарявам. Продавам скулптури и дарявам парите.

Когато хората се нуждаят от помощ, им трябвал реални суми, а не вещи. Някои са много щедри, когато разчистват ателиетата си", добави арт министърът. Вежди уточни, че портретите на Йоан Левиев са два. Другият е в Националната галерия в Ереван, на която той и Георги Трифонов даряват 60 000 долара за деца, останали сираци при земетресението през 1988 г.
В кабинета на Вежди може да се види лицето на Генко Генков.

"Постоянно му се радвам. Правил съм портрети на Емил Стойчев, Георги Трифонов, Кръстан Дянков, Виктор Пасков. Само този на Христо Калчев засега е недовършен - нещо не ми се получи", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай